Кламер БГ - Новини: “Балканският път“. Полицейска акция срещу нелегалната миграция

“Балканският път“. Полицейска акция срещу нелегалната миграция

България

|
Пон, 16 Ян 2023г. 13:12ч.
“Балканският път“. Полицейска акция срещу нелегалната миграция

Сн. БГНЕС, архив

Задържани са организатори на канали за трафик на мигранти от Северна Африка, Близкия изток и Азия по т.нар. "Балкански път". Открити са и мигранти, които са пресекли турско-българската граница през последните 48 часа.

Акцията е на МВР и прокуратурата срещу нелегалната миграция от Турция през България, съобщи бТВ.

Акцията е наречена "Хавала" и се провежда на територията на цялата страна.

По информация на БНР има задържани, които отговарят за канали за нелегални имигранти, както и шофьори, които транспортират хората.

"Акцията е мащабна. Ще се проведе на територията на цялата страна и към момента вече има успешни реализации на ГДБОП и на "Гранична полиция". Ударени са сериозни групи, занимаващи се с така нареченото каналджийство, като акцията ще продължи не само в рамките на днешния ден, ще продължи не само на територията на България, ще се пренесе и на територията на Турция", каза вътрешният министър Иван Демерджиев след среща с Нотис Митарачи, министър по миграцията и убежището на Гърция.

"Имаме уверение от турската страна за това и резултатите в крайна сметка ще бъдат оповестени публично, но смятаме, че това е част от пътя ние да разрешим трайно проблема с нелегалната миграция и днес дори обсъждахме това с моя гръцки колега, че подобни акции ще бъдат планирани и проведени включително и на територията на България и на Гърция, защото на трансграничната престъпност може да се отговори само по един начин - с взаимодействие".

Акцията идва дни, след като главният прокурор Иван Гешев бе на посещение в Анкара.

В турската столица Гешев разговаря с турския главен прокурор и с вътрешния министър на Турция Сюлейман Сойлу. С него през декември се срещна и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

mediapool.bg