Кламер БГ - Новини: БСП отново внесе в НС искането си да купим от руската ваксина Спутник V

БСП отново внесе в НС искането си да купим от руската ваксина Спутник V

България

|
Пон, 26 Апр 2021г. 16:29ч.
БСП отново внесе в НС искането си да купим от руската ваксина Спутник V

БСП отново внесе в Народното събрание предложението си България да купи от руската ваксина "Спутник V" - идея, която лансира и в края на дните на предишния парламент, но мнозинството на ГЕРБ тогава го отхвърли и видоизмени.

Предложението на БСП е Народното събрание да възложи на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на руската ваксина и достъпа на българските граждани до нея.

"С оглед осигуряване на възможност на всички български граждани, които желаят да се ваксинират, да го направят, е необходимо да се използват наличните препарати. В България се прилагат ваксините на Pfïzer-BioNTech, Modema и AstraZeneca, но са очевидни трудностите за набавяне на необходимите количества. Вече много страни се възползваха от правото си да договорят самостоятелни ваксини, извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз", се казва в мотивите на депутатите от БСП.

Те припомнят и че ЕК даде "зелена светлина" на държавите в ЕС да се снабдяват с ваксини извън общата стратегия на собствена отговорност.

През март ГЕРБ редактира аналогично предложение на БСП и прие парламентът да възложи на Министерския съвет консултации с ЕК с цел проучване на възможността за покупка и на други ваксини срещу Covid-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън ЕС и Европейското икономическо пространство.

Официалната позиция на здравните власти е, че не желаят да се ангажират с разрешаването у нас на ваксина, която няма разрешение от европейския регулатор за целия ЕС.

mediapool.bg