Кламер БГ - Новини: БСП-София официално номинира Ваня Григорова за кмет и водач на листата за съветници

БСП-София официално номинира Ваня Григорова за кмет и водач на листата за съветници

България

|
Съб, 02 Септ 2023г. 18:08ч.
БСП-София официално номинира Ваня Григорова за кмет и водач на листата за съветници

БСП-София официално номинира Ваня Григорова за кмет и водач на листата за съветници

Градската конференция на БСП-София официално номинира синдикалистката Ваня Григорова за кандидат за кмет.

От думите на председателя на столичната организация на БСП Иван Таков се разбра, че столичната организация на социалистите предлага Григорова да оглави и листата с кандидати за общински съветници. Таков ще бъде втори. Това предизвика критики от ръководството на партията.

"В тази кампания влизаме основно в битката за кмет на София, разбира се и за листите ни за общински съветници и аз смятам, че заедно с Ваня тази битка можем да я водим и в листата, и с кандидатите ни за районни кметове и тя като наш кандидат за кмет, така че тук няма нито някаква интрига, нито нещо таткова. Просто имаше различни мнения на конференцията, което се случва много често", каза той.

Решено бе на изборите в София БСП да се яви в коалиция, в която влизат "Левицата", състояща се от напуснали БСП политици, както и други по-малки партии.

"Очаквам подкрепа и от останалите коалиционни партньори, тъй като целта ни е обединение на левите сили, които са със социална насоченост в София", заяви Григорова.

Спор за листата

По време на Градската конференция имаше спор за листата за общински съветници и местата, които ще се дадат на коалиционните партньори на БСП и за гражданска квота. Причината за това беше, че те са определени от БСП-София, а не от ръководството на партията.

Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски, който е близък до лидера на партията, настоя първото място на коалиционен партньор в листата да не е шесто, а девето. По думите му социологически проучвания показвали, че БСП ще има между пет и седем съветници.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък заявила, че Таков трябва да е първи, а Григорова втора, съобщи "Сега". Като аргумент срещу гражданската квота пък тя използва Явор Божанков, който в предишния парламент беше изгонен от БСП и сега е част от групата на "Продължаваме промяната- Демократична България".

В крайна сметка бе утвърдено първоначалното предложение на БСП-София. "Първият ни коалиционен партньор е на шесто място в листата, имаме гражданска квота на десето и 13-то място. От 20-то място нататък имаме още десетина места, запазени за гражданска квота и коалиционни партньори", посочи Таков.

mediapool.bg