Кламер БГ - Новини: Антон Кутев: Прокуратурата не реагира на разкритията ни, това е конституционна криза

Антон Кутев: Прокуратурата не реагира на разкритията ни, това е конституционна криза

България

|
Съб, 03 Юли 2021г. 13:44ч.
Антон Кутев: Прокуратурата не реагира на разкритията ни, това е конституционна криза

Антон Кутев

Говорителят на правителството Антон Кутев атакува прокуратурата за бездействието й по отношение на разкритията, които прави служебният кабинет.

Това може да доведе до конституционна криза, предупреди той.

Антон Кутев се спря на случая с раздадените авансово 1.5 млрд. лева от държавната компания "Автомагистрали" на около 30 частни фирми за строителството на магстрала "Хемус" от София до Варна.

"Софийска градска прокуратура каза преди 20 дни, че е влязла в "Автомагистрали", но аз не съм чул нещо да се е случило...Колко време е необходимо на прокуратурата да установи какво имат по сметките си тези 30 фирми, дето са получили милиард и половина от "Автомагистрали"? Тези пари сигурно са давани срещу комисионна - 10, 20 на сто. Ако това е вярно, по сметките на тези фирми трябва да липсват около 300 милиона. Колко време й трябва на прокуратурата да проследи къде са парите. Според мен 2 часа", каза Антон Кутев пред БНТ.

Той е убеден, че част от тези фирми ще бъдат прехвърлени. Предположи, че някои от тях може след това да фалират и раздадените авансово пари да бъдат изгубени.

"Нямам агресия към прокуратурата, моят проблем е, че ние свършихме нашата работа да покажем нещата, да сменим ръководството. Оттук нататък всички българи стоят и гледат и се питат ще има ли наказани, ще се върнат ли тези милиарди", каза Антон Кутев.

На 3 юни Coфийcĸa гpaдcĸa пpoĸypaтypa съобщи, че разследва безстопанственост в "Автомогистрали". Повод за образуване на делото беше доклада на Сметната палата за работата на държавната компания. Одиторите установиха как са харчени отпуснатите от правителството на Бойко Борисов милиарди заобикаляйки Закона за обществените поръчки с т.нар. вътрешно възлагане, което е ставало без ясни правила. Oбpaзyвaнoто дocъдeбнo пpoизвoдcтвo е зa извъpшeнo пpecтъплeниe oт длъжнocтнo лицe в "Автомагистрали", като в съобщението на прокуратурата нямаше име.

Говорителят на правителството съобщи, че предстоят още разкрития. Той даде за пример "схемата" със санирането - санирани са мазета, блокове "отдолу и горе".

"Служебният кабинет извежда на чисто нещата, които са се случвали в управлението на държавата. Никога не съм си представял дълбочината на това лошо управление, което заварихме", заяви още Кутев.

Според него става въпрос за системно сработване на властите, за да не се спре кражбата. Той предупреди, че ако в много кратки срокове няма съдебен резултат е възможно да се стигне до конституционна криза.

Антон Кутев каза още, че правителството прави всичко възможно, за да спрем купуването на гласове или поне да го ограничи.

mediapool.bg