Кламер БГ - Новини: Американски F-35 кацнаха в България. Мисии с дълъг обсег засилват отбраната на източния фланг

Американски F-35 кацнаха в България. Мисии с дълъг обсег засилват отбраната на източния фланг

България

|
Ср, 01 Юни 2022г. 18:06ч.
Американски F-35 кацнаха в България. Мисии с дълъг обсег засилват отбраната на източния фланг

F 35

Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза "Граф Игнатиево" в рамките на усилената охрана на въздушното пространство на НАТО, съобщиха от Алианса.

Американските изтребители, които са разположени в Германия, са се присъединили към колегите си от Кралските нидерландски военновъздушни сили за провеждане на въздушни операции в региона на Черно море в рамките на засилената охрана на въздушното пространство.

В България са разположени четири нидерландски изтребителя F-35, които подпомагат охраната на българското небе. Мисията им, обаче, изтече в края на май.

В съобщението на базираното в база "Рамщайн", Германия, командване се посочва, че американските F-35 са изпълнили "мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг".

"Самолетите на Алианса рутинно работят заедно в Черноморския регион, за да усъвършенстват комуникационните умения и да подобрят оперативната съвместимост за бъдещи мисии".

Aмериканските изтребители на този етап не се очаква да останат за по-дълго време в България.

Военният министър Драгомир Заков коментира по-късно, че в рамките на НАТО има различни операции, които текат от няколко месеца вече.

"Самолетът, който кацна в "Граф Игнатиевo", е част от операция по Аir Policing на дълга дистанция. Може да има един, може да има два едновременно, може да са и три. България ще продължи да бъде подпомагана от съюзници по различни начини", каза той.

Президентът Румен Радев от своя страна посочи, че присъствието на партньорите ни от НАТО е ценно за нас.

България все още разчита само на съветските изтребители МиГ 29, за чиято поддръжка зависихме доскоро от Русия.

След военната агресия на Путин срещу Украйна опциите машините да бъдат ремонтирани в Русия, Украйна или Беларус отпаднаха.

В същото време доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 млрд. лева се забави заради пандемията.

Така има реална опасност България да остане без собствени изтребители, докато бъдат усвоени купените от САЩ F-16.

mediapool.bg