Кламер БГ - Новини: Актуализацията на пенсиите се отлага за Коледа, по 120 лв. добавки от 1 октомври

Актуализацията на пенсиите се отлага за Коледа, по 120 лв. добавки от 1 октомври

България

|
Четв, 09 Септ 2021г. 16:06ч.
Актуализацията на пенсиите се отлага за Коледа, по 120 лв. добавки от 1 октомври

Актуализацията на пенсиите се отлага за Коледа, по 120 лв. добавки от 1 октомври

Актуализацията на пенсиите и антиковид добавките от 120 лв. за възрастните хора няма да се прилагат едновременно от 1 октомври. Това реши окончателно Народното събрание след три дни пазарлъци между парламентарно представените партии. "За" отлагането на актуализацията гласуваха "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и няколко депутата от ИБГНИ.

От 1 октомври 2021 г. влизат в сила добавките за пенсионерите по 120 лв. за трите последни месеца на годината. От 25 декември пък ще се приложи актуализацията на пенсиите, предложена от служебното правителство - повишение на коефициента за стаж от 1.2 на 1.35, което ще увеличи пенсиите средно с 12.5%. От Коледа минималната пенсия ще нарасне от 300 лв. на 370 лв., а максималната - от 1440 лв. на 1500 лв.

Във вторник двата вида увеличения - актуализацията плюс добавките, бяха приети да действат кумулативно от 1 октомври. По предложение на ИТН обаче в последния момент бе отложено гласуването на последния параграф от закона, който регламентира сроковете за влизане в сила на текстовете. Два дни депутатите спориха дали повишенията следва да се приложат последователно или кумулативно.

Консенсус имаше единствено за увеличението на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, което нараства от 380 лв. на 650 лв. от 1 октомври 2021 г.

Министър Асен Василев защити отлагането

Служебният финансов министър Асен Василев защити предложението актуализацията на пенсиите да се случи от Коледа. От парламентарната трибуна Василев обясни, че е трябвало да се намери компромисен вариант, след като Народното събрание е приело две "несъвместими" предложения - за актуализация на пенсиите с коефициент от 1.35 и за 120 лв. добавка към пенсиите.

Василев изтъкна, че след като парламентът е приел две взаимоизключващи се хипотези, е трябвало да се намери начин как това да работи и как да се осигурят необходимите средства.

При актуализация на пенсиите от 25 декември необходимият допълнителен трансфер от държавния бюджет към бюджета на НОИ е само 115 млн. лв. Тази сума обаче не била проблем, защото през юли и август са събрани 300 млн. лв. допълнителни приходи във фиска.

Кой за какво гласува?

Най-последователно кумулативното увеличение на пенсиите защитиха депутатите от БСП. Според Корнелия Нинова решенията на парламента от вторник не са несъвместими, а са "взаимодопълващи се" и са "възможни", ако продължи политиката на увеличена събираемост на приходите.

Според Георги Кадиев от левицата необходимата допълнителна сума за кумулативното увеличение от 1 октомври е 455 млн. лева, които според Румен Гечев от БСП могат да се осигурят и биха увеличили дефицита в държавния бюджет с едва 0.37%.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" коментира, че 120 лева добавка към пенсиите за три месеца е "подигравка" и "опит за купуване на гласовете на пенсионерите". Затова партията подкрепи актуализацията на пенсиите, предложена от служебното правителство, но от Коледа - 25 декември.

ГЕРБ за пореден път разви тезата, че от самото начало е против актуализацията на бюджета при липсата на ясна отговорност за управлението. Но тъй като плаващи мнозинства във вторник са подкрепили на второ четене няколко предложения за вдигане на пенсиите от 1 октомври, Народното събрание вече било "дало дума" на пенсионерите и не би следвало да ги залъгва и да се отмята. Въпреки това обаче представителите на ГЕРБ не участваха в гласуването.

"Трябва да е ясно и още нещо: дори залата, мнозинството, с изключение на ГЕРБ, които имат предложение актуализацията да влезе в сила от 1 октомври, а не от 25 декември, подкрепят това предложение, трябва да е ясно, че до края на годината българските пенсионери няма да вземат актуализирани пенсии", каза Десислава Атанасова, председател на групата на ГЕРБ.

Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме" й отговори:

"Наистина има биполярно разстройство в някои от парламентарните групи и това очевидно е групата на ГЕРБ. Нека да припомня: групата на ГЕРБ предложи параграфът с актуализацията и преизчисляването на пенсиите да отпадне, отворете си предложенията, г-жо Атанасова, вие сте против актуализацията, която предлага служебния кабинет".

Мая Манолова многократно изтъкна, че само нейната коалиция е предложила както антикризисни добавки, така и актуализация на пенсиите. Въпреки това коалицията на Манолова се разцепи, като трима депутати подкрепиха отлагането за Коледа, а осем гласуваха против него.

Мартин Димитров от "Демократична България" заяви, че от ГЕРБ са прекалили с демагогията за пенсиите и не казват на хората, че ако се приеме кумулативното предложение за добавки плюс актуализация, догодина най-вероятно ще се наложи вдигане на данъци.

"Тези дни нашите колеги от ГЕРБ попрекалиха с демагогията, защото те казваха следното нещо: от самото начало няма нужда от актуализация на бюджета. Даже казваха ГЕРБ, че тази актуализация трябва да бъде оттеглена, защото един колега обясни, че било като бъркане в контакта, а сега ни обясняват други работи", заяви Мартин Димитров.

mediapool.bg