Кламер БГ - Новини: Агенцията по храните: Няма тежки метали в житото от Украйна

Агенцията по храните: Няма тежки метали в житото от Украйна

България

|
Пон, 18 Септ 2023г. 11:31ч.
Агенцията по храните: Няма тежки метали в житото от Украйна

Агенцията по храните: Няма тежки метали в житото от Украйна

Не отговарят на истината твърденията, че житото, идващо от Украйна съдържа тежки метали и се използва в България като фуражи, с които се хранят животните. Това обяви д-р Галя Викьова от Българската агенция по безопасност на храните в понеделник

"Взети са 575 проби от 1 октомври 2022 г. до май 2023 г. Няма отклонения в показателите. Тези проби са взети по време на засилен контрол, каза Викьова, която е заместник изпълнителен директор на контролния орган.

Притеснителното твърдение бе хвърлено в публичното пространство от Марияна Кукушева от Съюза на хлебопроизводителите в ефира на Нова тв.

Засиленият контрол означава, че се вземат проби от всяка пратка във вътрешността на страната в точката на местоназначението, уточни представителят на агенцията.

Тя съобщи, че има заповед, според която от днес засиленият контрол се възобновява.

Галя Викьова посочи още, че украинският слънчоглед е с много добри показатели - с 46 до 49 процента масленост, което е над заложеното в българския държавен стандарт.

"Законодателството в областта на храните, специално за етикетирането, което е единно за целия ЕС, има ясни правила как се обявява произходът. Например, ако в халвата украинският слънчоглед е 35%, на етикета се изписва - "произход "Украйна", обясни д-р Викьова.

mediapool.bg