Кламер БГ - Новини: Авторите на златната арка пред "Ал. Невски" искали да популяризират храма

Авторите на златната арка пред "Ал. Невски" искали да популяризират храма

България

|
Нед, 10 Дек 2023г. 15:02ч.
Авторите на златната арка пред "Ал. Невски" искали да популяризират храма

Аркапа пред храма

Авторите на позлатената плексигласова инсталация от няколко арки и цветно килимче, сложена пред столичния храм "Александър Невски", искали да акцентират на свода като вход към новото пешеходно пространство на площада. Идеята е била да се рамкира през тунела от арки силуетът на катедралата в далечина и да стане интересен фотокадър към храма.

Това се посочва в позиция във Фейсбук на фондация "Колективът", която обяснява и защитава инсталацията.

Авторите казват, че преди няколко седмици са били поканени от Столична община да се включат в екип, за планиране на краткосрочни преместваеми намеси, декоративно оформление и събития в новата пешеходна зона покрай коледно-новогодишните празници.

Урбанисти, креативни директори, сценографи, както и от експерти от няколко различни звена на общината решили да се обединят около акцентиране на новото външно осветление на храм-паметника "Св. Александър Невски", който дълго време преди това бе неосветен.

"Слоганът “Светлината в нас” бе вдъхновен именно от светването на храма, както и от предстоящите светли християнски празници", обясняват авторите на проекта.

"В заложения от нас чертеж арката беше с размер 7 метра в широчина и 4.5 метра височина - мащаб, който кореспондира на мащаба на улицата, и същевременно позволява преминаването на пожарни и аварийни автомобили. Не беше триумфалната арка в Париж, но би свършила чудесна работа за целите ни", посочва се в позицията на "Колективът".

Размерите и дизайнът на арката обаче били променени два дни преди изграждането й на терен с обяснението, че цената на първоначалния проект надхвърля предвидения по него бюджет.

Авторите защитават идеята си с обяснението, че "намесите от това естество в градската средата са динамични, краткосрочни, подлежат на грешки, публично обсъждане и когато не се харесат твърде от обществото винаги могат да бъдат премахнати, както се и получи".

"От друга страна, ако една такава временна намеса е високо отличена, тя следва да бъде поощрена, припозната от администрацията на града и запазена, или развита в перманентна форма както в много добри примери по света. Големият позитив, който успяхме да открием в цялата тази ситуация, е че ставаме свидетели на тенденция, в която обществото ни става все по-чувствително към средата около себе си и реагира на промените в нея. Силно се надяваме, обаче, тази обществена енергия да бъде насочвана към позитивни и съществени промени и да ражда градивни разговори", допълват създателите на оспорваната инсталация.

Те обясняват, че събралото солидни критики килимче под арките, което първо бе премахнато от инсталацията, не е било част от проекта.

"Който е посещавал първите издания на намесите ни от поредицата Реките на София 2024 е виждал не едно несъвършенство в дизайна ни. Това не попречи “Реките” да се превърнат в един от най-успешните и популярни фестивали в София, а вече и в България. Някой ден ще направим компилация само от гафовете, по време на намесите ни. Една от отличителните черти на тактическия урбанизъм е да допускаш, отчиташ и поправяш грешките в несъвършенствата си“, заявяват от "Колективът".

Организацията изрично отбелязва, че не е искала и не е получавала пари за участието си в инициативата и трудът й е бил напълно безвъзмезден. "Включихме се, защото обичаме града си и се радваме на това, че това знаково пространство в София вече отвоювано като пешеходена зона! Стискаме палци за още“, заявяват от фондацията.

Тя уточнява още, че в дизайна на пространството (такъв какъвто беше финално развит и осъществен от замесените екипи) не е участвала Заря Врабчева - архитект, ключов дизайнер на едни от най-красивите и успешни сценографии в света. Нейната роля е била консултантска и касае сценографията на потенциални бъдещи музикални събития на площада.

"Надяваме се, че това, което се случи пред "Александър Невски" няма да стресне, а по-скоро ще мотивира все повече артисти, архитекти, урбанисти и като цяло хора с любов към града да бъдат двигатели на позитивната промяна в него. На хората, които взимат големите решения за нашите градски хабитати желаем мъдрост", допълват от "Колективът".

mediapool.bg