Кламер БГ - Новини: България купува част от сградата на консулството ни в Битоля за 729 330 лв.

България купува част от сградата на консулството ни в Битоля за 729 330 лв.

България

|
Ср, 28 Апр 2021г. 19:11ч.
България купува част от сградата на консулството ни в Битоля за 729 330 лв.

България купува част от сградата на консулството ни в Битоля за 729 330 лв. Средствата за покупката са одобрени с решение на Министерския съвет в сряда, съобщи правителствената информационна служба.

Българското генерално консулство в Битоля се намира на булевард "Първи май" № 53 и е на този адрес още от 1897 г.

С придобиването на част от имота и запазването на адреса ще се улесни достъпа за българите и и гражданите на Северна Македониядо предоставянето на помощ и услуги.

Сградата е припознавана като "българското консулство" и това още повече засилва необходимостта да се търси начин за запазване на местоположението й, което би имало не само положителен финансов, но и политически ефект, се казва в правителственото съобщение.

Българското консулство в Битоля е открито през 1897 година, когато градът е все още в пределите на Османската империя, с ранг на търговско агентство. За първи търговски агент е назначен Никола Стойчев.

След обявяването нанезависимостта на България през 1908 г. сградата получава статут на консулство. Закрито е след обявяването на Балканската война на 5 октомври 1912 г.

На 27 декември 2006 г. българско консулство в Битоля отново отваря врати. От 2018 г. генерален консул на България в Битоля е Димитър Иванов.

Град Битоля, който днес се намира в Северна Македония, е неразривно свързан с българската история.

mediapool.bg