Кламер БГ - Новини: Брюксел пуска първите си "зелени" облигации през октомври

Брюксел пуска първите си "зелени" облигации през октомври

Greenpool

|
Вт, 07 Септ 2021г. 17:58ч.
Брюксел пуска първите си "зелени" облигации през октомври

Брюксел пуска първите си

Европейската комисия прие във вторник рамка за независима оценка на бъдещите й "зелени" облигации,което е стъпка напред към емитирането на до 250 млрд. евро, или 30 % от общата емисия по плана за възстановяване на европейската икономика "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU). Първата емисия е планирана за октомври.

Одобрената рамка ще даде увереност на инвеститорите в тези облигации, че привлечените от тях средства ще отидат само за "зелени" проекти. Брюксел ще отчита влиянието им върху околната среда.

Те ще бъдат пускани ексклузивно на платформата EU-Bills, чиято аукционна прогтрама започва на 15 септември и се предвижда провеждането на два аукциона месечно – първата и третата сряда.

"Намерението на ЕС да емитира до 250 милиарда евро зелени облигации до края на 2026 г. ще ни направи най-големият емитент на "зелени" облигации в света. Това е израз и на нашия ангажимент за устойчивост и поставя устойчивото финансиране в челните редици на усилията на ЕС за възстановяване", заяви еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан, цитиран в съобщението на Еврокомисията.

Постъпленията от "зелените" облигации на NextGenerationEU ще финансират свързаните с опазването на климата разходи в Механизма за възстановяване и устойчивост. Всяка държава членка трябва да осигури поне 37% от финансирането за своя национален план за възстановяване и устойчивост.

Миналият септември еврокомисията обяви, че планира да събере 30% от средствата, необходими по 750-милиардната й програма за икономическо възстановяване.

Според "врокомисията зелените облигации са много търсени на световните пазари, ще разширят достъпа ѝ до по-широк кръг инвеститори, ще укрепят еврото и ще насърчат и други емитенти да пуснат такива финансови инструменти.

Еврокомисарят Хан припомни, че ядрени проекти няма да бъдат финансиране по този механизъм, а газовите трябва да приключат до края на 2029 г. Допустимостта на проектите, свързани с изграждане на газови турбини, газови централи и др., ще зависи от конкретните обстоятелства, като тези, свързани с производството на енергия за отдалечени райони, биха могли да получат средства чрез тях, поясни той.

През юни и юли вече бяха набрани 45 млрд. евро, с които от август се правят авансовите плащания към държавите, чиито национални планове за възстановяване и устойчивост са одобрени от еврокомисията и съвета.

Само България и Нидерландия все още не са предали своите планове.

mediapool.bg