Кламер БГ - Новини: Биков за управлението: Ако след 3-4 месеца разтурим седянката, значи сме глупави

Биков за управлението: Ако след 3-4 месеца разтурим седянката, значи сме глупави

България

|
Съб, 22 Юли 2023г. 19:48ч.
Биков за управлението: Ако след 3-4 месеца разтурим седянката, значи сме глупави

Биков за управлението: Ако след 3-4 месеца разтурим седянката, значи сме глупави

"Ако след 3-4 месеца разтурим седянката, значи сме глупави". Това каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод подкрепяното от партията на Бойко Борисов и "Продължаваме промяната- Демократична България" (ПП-ДБ) правителство.

Според него всички компромиси, които ГЕРБ и ПП-ДБ са направили, са в името на това България да излезе от политическата криза.

Трябва да направим управлението скучно, защото през последните две години създадохме достатъчно интересни събития. Да се държим повече в нормата и стандартите, посочи Биков.

Той посочи, че в споразумението за управление между двете коалиции извън приоритетите в законодателната програма, трябва да се заложат по-ясни механизми за взимане на решения:

"Една от причините правителството на Кирил Петков да падне предсрочно е, че така и не успяха да намерят механизъм за взимане на решения. Затова аз твърдя, че той трябва да е стандартен, в него да участват хора, които са в състояние да поемат ангажименти".

По думите на Биков правителството ще функционира докато в парламента има подкрепящо го мнозинство, каквото в момента съществува. Той добави, че е възможно и управление с плаващи мнозинства в Народното събрание.

Политическата криза, която отминава, трансформира властта и премести акцента ѝ първо към президентството, а после обратно към парламента, смята Тома Биков.

Според него добрата новина е, че българската демокрация е издържала и не е успяла да се срути от политическата криза.

"Може би смисълът на тази политическа криза беше да се стигне до тази трансформация", добави депутатът.

По повод назначенията в регулаторите, Биков каза:

"Прави ми впечатление една свенливост в нашите партньори - "ама той да не е от ГЕРБ". Затова нека гледаме първо качествата, а после партийната принадлежност. Ама наистина да го правим. Да видим кой с какви качества разполага, какъв опит има, може ли да се справи и на база на това да взимаме решенията".

mediapool.bg