Кламер БГ - Новини: Бетон в пластмасови цилиндри се лее на плаж Кабакум

Бетон в пластмасови цилиндри се лее на плаж Кабакум

България

|
Ср, 28 Апр 2021г. 13:32ч.
Бетон в пластмасови цилиндри се лее на плаж Кабакум

Изливане на бетон на плаж Кабакум край Варна възмути потребителите на социалните мрежи. Материалът обаче се поставя във вкопани пластмасови цилинди, коите ще се използват за построяване на временни преместваеми обекти.

От снимки, публикувани във Фейсбук групата "Забелязано във Варна", се вижда тежка техника на пясъка и работници, които подготвят терена за полагане на бетона. Забелязват се и основите на дървена конструкция.

Регионалната инспекция по околната среда във Варна проверява случая по разпореждане на областния управител Стоян Пасев. От екоинспекцията са посочили, че местността не е защитена, няма дюни и по компетентност трябва да бъде сезирана община Варна.

По тази причина проверка се прави и от специалисти на дирекция "Инженерна инфраструктура" в община Варна. Те трябва да установят дали временните преместваеми обекти на плажа се изграждат законно и по правилата. Бетонът не се излива директно на пясъка, а в пластмасови цилиндри, съобщи БНТ.

По сходен начин преди десетина години се появи и постройка на концесионера на плажа Веселин Марешки. Неговата сграда на плажа се водеше фитнес клуб.

Председателят на Камарата на геодезистите Йоан Каратерзиян коментира, че дори да се ползват цилиндри, няма как случващото се да е законно.

"Това е строителство. Цилиндрите са кофраж, а строителство на плаж не може да има", заяви той предизданието "Сега". Според него строителният контрол трябва да си свърши работата. РИОСВ също трябва да се намеси, тъй като дори местността да не е защитена, екоинспекцията съблюдава за спазването на правилата на плажните ивици, както и Министерството на туризма.

Това е поредният случай с тежка строителна техника по българските плажове преди началото на летния сезон, който стартира на 1 май. Багери имаше и на плажовете край Созопол.

mediapool.bg