Кламер БГ - Новини: 590 населени места остават без ток заради лошото време (Обновена)

590 населени места остават без ток заради лошото време (Обновена)

България

|
Пон, 27 Ноем 2023г. 21:23ч.
590 населени места остават без ток заради лошото време (Обновена)

Шест автобуса с българи, които се връщали от екскурзия в Румъния, прекараха повече от 7 часа сред колона от тежкотоварни автомобили тази сутрин между великотърновските села Поликраище и Самоводене. Задръстването се образувало, след като ТИР аварирал в полунощ край и се извила километрична опашка от тирове, а между тях автобусите. БГНЕС

590 населени места в страната все още нямат ток заради падналия сняг. Последните данни в понеделник вечерта изнесе енергийният министър Румен Радев.

"Все още има селища без ток, но ситуацията се подобрява", каза той БНТ. Прогнозите са във вторник проблемът с тока да бъде решен. На терен работят над 2000 души.

"Имахме екстремна метеорологична обстановка. Обстоятелствата - мокър и обилен снеговалеж за кратък период от време с комбинация от вятър, доведоха до изключително много паднали клони и дървета, което повреди мрежата", каза министърът.

"Разбираем е гневът на хората. Екипите правят всичко възможно. Аварийните екипи бяха дублирани, достъпът до авариралите обекти беше невъзможен не поради липса на високопроходима техника. Има непосредствена близост до електропроводите на дървета. Нямам как доброволци да отстраняват проблеми по електропреносната и електроразпределителната мрежа. При такъв тип условия трябва да има подкрепа и от останалите служби", добави той.

От 590-те селища без ток - 310 населени места с над 65 000 клиенти в Североизточна България са с прекъснато електрозахранване, съобщиха от "Енерго – Про". Ангажираните екипи на "Електроразпределение Север" ще продължат да работят до пълното възстановяване на електрозахранването на всички засегнати населени места във възможно най-кратки срокове, посочиха от компанията.

Повече от 520 населени места вече са с възстановено електрозахранване след множеството аварии, предизвикани от тежката метеорологична обстановка през вчерашния ден.

Поради големия брой аварирали съоръжения "Електроразпределение Север" мобилизира допълнителен брой служители, за да могат в кратък срок да възстановят електрозахранването на клиентите. Към момента близо 200 екипа работят по отстраняване на авариите по електроразпределителната мрежа. Над 600 електромонтьори са ангажирани с възстановяване на електрозахранването.

Основните причини за повредите по съоръженията са обилният снеговалеж и бурните ветрове през изминалото денонощие, предизвикали обледяване на множество електропроводи, а в допълнение съборени дървета скъсаха проводници в участъци от мрежата. Проблем пред екипите на "ЕРП Север" продължава да представляват затворените пътища от второкласната и третокласната общинска пътна мрежа, което възпрепятства достигането до повредените участъци от мрежата.

По част от пътищата в област Добрич ограниченията за движение на товарни автомобили вече са премахнати. Почистени са главните пътища до границите с областите Силистра и Шумен. Общо 18 работещи машини и пътнопочистваща техника са на терен за областта.

Бедственото положение във всички общини на територията на област Шумен беше отменено. Заради усложнената обстановка вчера в десет от общините в областта бе обявено бедствено положение..

Ситуацията в страната постепенно се нормализира след обилните снеговалежи, но редица области са с обявено бедствено положение заради тежката зимна обстановка. Понеделник е неучебен ден за учениците от 280 училища в 13 области след като населени места останаха без ток и интернет и с непроходими пътища.

Три общини в област Русе са в бедствено положение

Пътищата от Русе към Разград и Силистра вече са отворени, но в три общини на Русенска област е обявено бедствено положение. Това са Борово, Ветово и Две могили, където ситуацията остава усложнена.

Училищата и детските градини в Двемогилско остават затворени и утре.

Почти всички населени места в общината все още са без ток и тъй като водоснабдяването е на помпи, няма и вода.

Общинското предприятие "Обществено хранене" работи с купена бутилирана вода и осигурява храна за близо 400 възрастни хора, които ще я получат, тъй като пътищата са напълно почистени.

Проблемът на общината е сериозен, каза кметът Божидар Борисов и поясни.

"Проблемът се оказва, че е - високо напрежение 20-киловолтов ток един стълб е счупен и той е на много неподходящо място - труднодостъпно. Работят екипите по отстраняването на тази авария. Днес разговарях с началниците им от Русе, утре искат от страна на Общината да осигурим един автомобил с висока проходимост. Осигуряваме го в 9:00 часа, оттам-нататък ще се пробват с някакъв сглобяем стълб, ако е възможно, да могат да свържат електротрасето, което е за електроенергия", каза той.

Твърдишкия проход е вече проходим

Възстановено е движението през Твърдишкия проход, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Спирането на трафика през прохода се наложи поради аварирането на два тира, които са навлезли в прехода въпреки знака за ограничение на движението на камиони над 10 тона, информираха по-рано от пътната агенция.

Затворен за движение за всички видове превозни средства остава Троянският проход.

МОСВ: Очаква се оттокът на реките да намалява

Очаква се оттокът на реките да намалява, като в момента те са пълноводни и избистрени, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Към днешна дата не са постъпили данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите. Това става ясно от постъпилата информация от оперативните звена в четирите басейнови дирекции към МОСВ.

На територията на Басейнова дирекция "Черноморски район" единствено язовир "Ново Паничарево" прелива с 0.756 кубика в секунда. В териториалния обхват на Басейнова дирекция "Дунавски район" има паднали дървета, затворени пътища и места без електричество.

На територията на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" има седем населени места без водоподаване.

Директорите на четирите басейнови дирекции на територията на страната са привели в състояние на повишено внимание всекидневното проследяване на водите и водните обекти в контролираните от тях територии. Работата на дежурните екипи продължава.

Практика е оперативните звена да се активират като превантивна мярка за осигуряване безопасността на хората и стопанските обекти при предупреждения от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за значителни валежи, обясниха от МОСВ при издаването на заповедта на министър Попов.

Документът предвижда предупредителни писма за очаквани значителни валежи да се изпращат до областните управители на четирите управлявани територии с насоки за повишено внимание от тяхна страна и предприемане на действия.

mediapool.bg