Кламер БГ - Новини: Байдън ще обещае САЩ да съкратят парниковите емисии наполовина до 2030 г.

Байдън ще обещае САЩ да съкратят парниковите емисии наполовина до 2030 г.

Свят

|
Ср, 21 Апр 2021г. 11:18ч.
Байдън ще обещае САЩ да съкратят парниковите емисии наполовина до 2030 г.

Очаква се на срещата за климата, която свиква в четвъртък, американският президент Джо Байдън да обещае САЩ да съкратят емисиите си от парникови газове поне наполовина до 2030 г., съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на трима неназовани източници, запознати с плановете на Белия дом.

Това необвързващо, но символично важно обещание е ключов елемент от срещата в четвъртък и петък, на която световни лидери ще обсъдят по видеоконферентна връзка стратегиите за борба с климатичните промени.

Целта за намаляване на парниковите емисии с 50 процента почти ще удвои предишните ангажименти, поети от САЩ, и ще изисква огромни промени в секторите на енергетиката и на транспорта, значително увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници и рязко намаляване на използването на изкопаеми горива.

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън са сред близо 40-те участници в срещата, които представляват страни, които са сред основните източници на парникови емисии в световен план, съобщи Ройтерс. В петък на срещата ще говори и съоснователят на Майкрософт и филантроп Бил Гейтс.

Във вторник Великобритания си постави нова амбициозна цел, а именно до 2035 г. да намали емисиите на парникови газове с над три четвърти спрямо равнището им от 1990 г., предаде Асошиейтед прес. Освен това британското правителство има намерение да затвори вратичка, която позволява голяма част от замърсяването от въздушния и морския транспорт да остане извън статистиките.

Новата цел ще бъде записана в закон, който ще бъде внесен в парламента в сряда и се очаква да влезе в сила до лятото.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че по пътя към нулевите емисии Обединеното кралство ще стане център на нови технологии и зелени иновации, които ще поставят основите на десетилетия на икономически растеж и ще създадат хиляди работни места. Джонсън, който ще бъде домакин на глобална среща за климата през ноември в Глазгоу, изрази надежда, че и други световни лидери ще последват британския пример.

По-рано Великобритания се ангажира да намали парниковите емисии с 68 процента до 2030 г. - една от най-амбициозните цели сред развитите страни.

Китайският президент Си Цзинпин ще участва в свиканата по инициатива на САЩ виртуална среща за климата, съобщи днес китайското външно министерство, предаде Ройтерс. Си ще участва в срещата чрез видеовръзка и ще направи изказване, каза говорителката на министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин.

Междувременно във вторник известни личности, сред които актьорите Леонардо ди Каприо, Джейн Фонда и Хоакин Финикс призоваха президента Байдън да не сключва никакво екологично споразумение с бразилския президент Жаир Болсонаро, предаде Асошиейтед прес. Болсонаро също ще се включи в срещата, организирана от Байдън, а бразилският министър на околната среда е заявявал открито желанието си страната му да получи финансова подкрепа от САЩ за опазването на Амазония.

В писмото си актьорите подчертават, че екосистемата на Амазония наближава точка на пречупване заради увеличаващите се заплахи за дъждовните гори и за коренните народи от страна на правителството на Болсонаро.

mediapool.bg