Кламер БГ - Новини: БНБ се включи в казуса с фалшивите пари и обяви, че не са реквизит

БНБ се включи в казуса с фалшивите пари и обяви, че не са реквизит

България

|
Пон, 22 Март 2021г. 15:11ч.
БНБ се включи в казуса с фалшивите пари и обяви, че не са реквизит

Банкнотите долари и евро, печатани в хале на висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София, не са реквизитни. Такова е заключението на експертиза, изготвена от БНБ, съобщи прокуратурата.

Парите, 4 млн. долара и 3,6 млн. евро, бяха намерени при акция на МВР и прокуратурата в хале, собственост на висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София.

По подозрение в изготвянето им бяха арестувани двама души – мъж и жена. Съдът обаче ги освободи срещу подписка и заяви, че парите били с толкова лошо качество, че на практика няма доказателства да са били печатани като неистински парични знаци. Адвокатите на обвиняемите пък обявиха, че това били реквизитни банкноти.

БНБ обаче е на друго мнение. Експертите посочват, че става дума за фалшиви пари, като се позовава на технологията на печатането им, която била същата както при истинските. Банкнотите се различавали по една лиспваща цифра в серийните номера – вместо 8 имали 7. Освен това изобщо не отговаряли на изискванията за реквизитни банкноти, които трябвало да са само едностранно отпечатани и да не се имитират защитни знаци като воден знак и нишка.

Освен това подобни банкноти вече били намерени по друго дело за фалшиви пари.

От съобщението става ясно, че продължава и друг спор около сагата с печатарите. В първата си изява след акцията прокуратурата обяви, че арестуваният мъж е имало трудов договор с висшето училище. Часове по-късно ректорът на ВТУ Даниела Тодорова каза, че това не е вярно.

Сега от прокуратурата уточняват, че той бил назначен като печатар във фирма, чийто капитал е собственост на висшето училище. Халето било отдадено под наем на същото дружество.

mediapool.bg