Кламер БГ - Новини: Атаката с дрон в Севастопол е била подготовка за контраофанзивата

Атаката с дрон в Севастопол е била подготовка за контраофанзивата

Война в Украйна

|
Нед, 30 Апр 2023г. 19:36ч.
Атаката с дрон в Севастопол е била подготовка за контраофанзивата

Снимка ЕПА/БГНЕС

Атаката с дрон, която предизвика взрив в петролна база в анексирания от Русия полуостров Крим, е била част от подготовката за планираното контранастъпление на украинската армия, предаде ДПА.

"Унищожаването на вражеската логистика е един от подготвителните елементи за мощните активни действия на нашата армия, за които говорим от доста време", каза говорителят на командване "Юг" на украинската армия Наталия Гуменюк. Тя допълни: "Това е и подготвителна работа преди пълномащабното настъпление, което всички очакват."

Ударът възпламени голямо руско нефтохранилище в кримския град Севастопол. Според съобщения от руска страна няма жертви и пострадали.

Украинското военно разузнаване заяви, че са унищожени десет резервоара с нефтопродукти. Властите в Киев не поеха веднахаотговорност за атаката, но военното разузнаване посочи, че подобни взривове ще има и занапред.

Междувременно руската армия съобщи, че е унищожила склад с около 200 тона боеприпаси при нападение срещу жп гара в източния украински град Краматорск, предаде ДПА.

Унищожена е и голяма полева работилница на украинските въоръжени сили в Сумска област, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков пред агенция Интерфакс, цитиран от БТА.

Изнесените от руска страна данни не могат да бъдат проверени чрез независим източник, а Украйна засега не ги е коментирала.

mediapool.bg