Кламер БГ - Новини: Артисти, библиотекари, галеристи излизат на протест в Деня на будителите

Артисти, библиотекари, галеристи излизат на протест в Деня на будителите

Общество

|
Пон, 30 Окт 2023г. 17:15ч.
Артисти, библиотекари, галеристи излизат на протест в Деня на будителите

Работещите в сферата на културата искат поне 2 хил. лв. да стане заплатата им, сн. БГНЕС

Работещи в галерии, библиотеки, музеи, музикални и театрални институции излизат на протест в Деня на будителите пред Столичната библиотека. Те са недоволни от ниските заплащания в сферата на културата и от отпусканото им досега бюджетно финансиране. Към тях ще се присъединят и актьори.

"Българската култура отново не е приоритет за правителството", написа председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в своя публикация в социалните мрежи.

"На 1-ви ноември лично ще подкрепя протеста на дейците на българската култура и протестната декларация на Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа“, срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви", написа един от най-популярните български актьори.

Той призова и останалите членове на Съюза на артистите в България да се присъединят към събитието, за да подкрепят своите колеги, които работят в образователната, културната и артистичната сфера.

Мутафчиев коментира, че българската култура отново не е приоритет за правителството и това си личи от бюджетните разчети на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 000 000 лева, допълва той.

“Все още не са предприети мерки, с които да се актуализират и приемат нови, по-високи единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които осъществяват дейност в областта на сценичните изкуства. Към настоящия момент не е ясно как ще се определя размерът на стандарта между посочения в ПМС №88 от 1.06.2023 г. минимален и максимален такъв", отбелязва още председателят на Съюза на артистите.

Искането на протестиращите е да бъдат увеличени работните заплати в сектора на поне 2000 лв. и да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП. Настояват още да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет. При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки и да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция "Архиви", призовават още готвещите се за протест на 1 ноември, от 12 часа.

Те настояват още министъра на културата Кръстьо Кръстев да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за "Музеи и галерии", а ако не го направи "каним премиера Николай Денков да подпише договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители", пишат още от Национална федерация "Култура".

"Да бъдем будни, да бъдем заедно, да бъдем твърди и непримирими!", призовава Христо Мутафчиев.

mediapool.bg