Кламер БГ - Новини: Антикорупционни успехи: Митничари от "Лесово" са глобени с по 5 хил. лв. заради подкупи

Антикорупционни успехи: Митничари от "Лесово" са глобени с по 5 хил. лв. заради подкупи

България

|
Вт, 18 Май 2021г. 12:57ч.
Антикорупционни успехи: Митничари от "Лесово" са глобени с по 5 хил. лв. заради подкупи

Борбата с корупцията постигна нов успех. След шест години мотаене из съдебните инстанции седмина митничари от граничния пункт с Турция "Лесово" бяха осъдени за взимане на подкупи. Всички са наказани с глоби. Присъдата е произнесена на втора инстанция, след като на първа те бяха изцяло оправдани.

Преди 7 години – 7 ареста

Осъдените митничари бяха задържани при акция на специализираната прокуратура преди почти 7 години – в края на 2014 г. Обвиненията бяха, че те са събрали подкупи от чуждестранни шофьори "за кафе". Тогава прокуратурата цитира суми от типа на 20 лв., 5 долара или евро.

"По описания начин, в зависимост от пътникопотока, в силните дни всяка смяна събирала между 10 000 и 20 000 лева, а в слабите – между 1000 и 2000 лв. Месечно събираните суми варирали между 50 000 и 80 000 лв. на смяна", твърдяха от държавното обвинение.

Сред арестуваните бяха бившият шеф на митническия пункт, началници на смени и редови служители.

"Лесово" 2, 3, 4, 5, 6

По стара традиция след арестите делото потъна. То все пак бе внесено в съда през 2016 г. Междувременно митничарите от "Лесово" станаха любимци на прокуратурата и месеци след първата акция отново бе арестувана цяла смяна.

Тогавашният говорител на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че след акцията "Лесово" 2 може да има "Лесово" 3, 4, 5 и 6, ако служителите не си вземат поука.

Подобни операции последваха и по други гранични пунктове. Най-често разследващите твърдяха, че корумпираните митничари са действали на принципа "малко, но редовно" и искали дребни суми "за кафе" или "за чорба".

Виновни

На първа инстанция седмината от "Лесово" бяха изцяло оправдани. Апелативният спецсъд обаче е на друго мнение. Всички са признати за виновни, но няма да влязат в затвора.

Всички са освободени от наказателна отговорност и са им наложени глоби от по 5 хил. лв. Те трябва да платят разноските по делото – 3724 лв. Присъдата е окончателна.

mediapool.bg