Кламер БГ - Новини: Антиваксъри нападнаха и провалиха ваксинацията в мобилен пункт във Варна

Антиваксъри нападнаха и провалиха ваксинацията в мобилен пункт във Варна

Коронавирус

|
Пон, 20 Септ 2021г. 13:41ч.
Антиваксъри нападнаха и провалиха ваксинацията в мобилен пункт във Варна

Антиваксъри нападнаха и провалиха ваксинацията в мобилен пункт във Варна

Група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация в неделя във Варна. Медиците от 1-во ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията заради нападението, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров настоява прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда.

По-късно Районната прокуратура във Варна се самосезира след публикации в медиите.

По информация на изданието "Нова Варна" група граждани, които са се представили като "Комитет за спасение", са изискали от ваксиниращия екип документ, с който да удостоверят разрешително за ползване на ваксините на територията на България. Според тях доставчика на ваксините - Министерството на здравеопазването (МЗ) няма законово разрешително за прилагане на ваксините. Те са заявили, че ще подадат и жалба в полицията за извършено закононарушение. След намеса на полицаи, които са били извикани на място, пунктът е бил закрит.

Според БНР три жени и един мъж, който дошъл от София и по предварителна информация бил адвокат, отишли вчера но мобилния пункт и казали, че искат да се ваксинират, но преди това искат да видят разрешителното за ваксините, които се поставят. Било им е обяснено, че

ваксините са разрешени за употреба в България, но въпреки това те са настоявали да получат конкретното разрешително. Тогава хората звъннали на 112, дошла полиция и след кратък разговор лекарят, който е бил част от екипа на ДКЦ "Света Екатерина", и медицинските сестри напуснали мястото.

Министерството на здравеопазването осъди категорично незаконните действия на антиваксърите.

"Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от Covid-19.

Ваксинацията срещу Covid-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират", заявиха в понеделник от МЗ.

Оттам посочват, че в същото време, когато антиваксърите са нападнали медиците, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 се борят за живота си в интензивните отделения с тежка форма на Covid-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани.

"Когато утре същите антиеваксъри развият тежки симптоми на Covid-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки", посочват от МЗ.

mediapool.bg