Кламер БГ - Новини: Перверзният край на последната европейска империя

Перверзният край на последната европейска империя

Анализи и Коментари

|
Съб, 18 Юни 2022г. 11:09ч.
Перверзният край на последната европейска империя

Перверзният край на последната европейска империя

Конфликтът между Русия и Украйна представлява "извратеният край на последната европейска империя", пише политологът Иван Кръстев в публикация за авторитетното британско издание "Файненшъл таймс" (ФТ).

Примерът Петър Велики

Запитан на кого най-много се възхищава Владимир Путин, човек от най-близкото обкръжение на руския президент е отговорил сухо: Иван Грозни, Екатерина Велика и Петър Велики.

"Миналата седмица руският президент публично сравни себе си с Петър Велики, а инвазията в Украйна - с неговите експанзионистични войни отпреди три века", пише Кръстев.

Според него идеята за руски свят - културна концепция, много по-широка от Руската федерация - е била "принесена в жертва на олтара на самодържавието и руската етническа принадлежност".

Подобна визия е лишена от връзка с универсалните ценности и не е привлекателна за съседите на Русия. Случващото се в Украйна, освен това, е и срив на идеята за постсъветска идентичност, както и на използването на разгрома на Хитлер в руската национална митология, смята Кръстев.

Цената за демонстрацията на военна сила е сривът на меката сила Москва, прекъсването на връзките с Европа и трайното отвращение на Стария континент от Русия, посочва Кръстев.

В резултат на това повечето европейци са се простили с илюзията за някакво възможно интегриране на Русия в техния свят.

Путин унищожи "руския свят"

Преди войната олигарсите на Путин и средната класа в страната са се чувствали и живели като част и от Русия, и от Запада. Това вече няма да е възможно, посочва Иван Кръстев.

И още: "Изграждайки автокрацията си, Путин унищожи "руския свят". Това е най-добре видимо в областта на културата. Империите най-често се раждат на бойното поле, но умират в книжарниците“.

Кръстев предупреждава, че сред жертвите на инвазията на Путин може да се окаже и руският език. Дори болшевишката революция и комунистическият режим не са успели да повлияят на интереса към славянския език, припомня авторът.

"На Запад да бъдеш руснак все повече се приравнява с това да не принадлежиш към самия Запад. Много руснаци, живеещи извън Русия, днес се чувстват като изгнаници“, посочва още Иван Кръстев в статията си за "Файненшъл таймс".

mediapool.bg