Кламер БГ - Новини: Имаме Меси, но номинираме Габровски. Ще има ли изненади с първия мандат?

Имаме Меси, но номинираме Габровски. Ще има ли изненади с първия мандат?

Анализи и Коментари

|
Вт, 06 Дек 2022г. 07:30ч.
Имаме Меси, но номинираме Габровски. Ще има ли изненади с първия мандат?

Имаме Меси, но номинираме Габровски. Ще има ли изненади с първия мандат?

Този текст е част от новия бюлетин Денят с Mediapool. В него ви предлагаме най-интересните теми от деня, подбрани и коментирани от екипа ни. Абонирайте се за бюлетина на Mediapool тук.

Миналата година пробваха с президентската кандидатура на проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет и определен от Бойко Борисов като "ректор на всички ректори". ГЕРБ загубиха президентските избори, не защото проф. Герджиков беше слаб кандидат, а защото хората знаеха, че не е нищо повече от достолепна академична фасада на вонящото корупционно блато, завещано от управлението на Борисов.

На 5 декември тази година ГЕРБ отново успя да изненада с авторитетен и уважаван кандидат – този път за министър -председател. Но с премиерската номинация на неврохирурга проф. Николай Габровски, който в понеделник отиде в президентството и получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство, изненадите свършват. ГЕРБ все така няма мнозинство за правителство, независимо какви експерти ще бъдат предложени за министри.

И причината няма да е нито Габровски, нито хората, които ще предложи, а политическата сила, която е гарант за тях и от чието име излизат да искат доверието на останалите партии и на обществото. Ако се върнем на станалите популярни напоследък футболни метафори, мачът щеше да е по-честен, ако за премиер бе номиниран капитанът Бойко Борисов, този "Меси на България", който се смята за най-подходящ, "можещ, знаещ, измъкващ от кризата".

За "изненадата" Шенген предлагаме две гледни точки – на Иво Беров и Филип Гунев.

Междувременно "Продължаваме промяната" успя да вкара един политически гол срещу сегашното ръководство на Агенцията по храните.

mediapool.bg