Кламер БГ - Новини: Денят с Mediapool: Сега яхат трактор, а после коч ли?

Денят с Mediapool: Сега яхат трактор, а после коч ли?

Анализи и Коментари

|
Четв, 30 Март 2023г. 14:04ч.
Денят с Mediapool: Сега яхат трактор, а после коч ли?

Сн. БГНЕС

Този текст е част от бюлетина Денят с Mediapool. Абонирайте се за него, за да получавате всеки делничен ден коментар на най-важното, подготвен от журналистите ни.

В миналото българските зърнени босове са показвали усет към драматичното, който не им изневери и този път. Преди 12 години те навлязоха със стотици трактори в София на протест заради намалена с 3 лева субсидия на декар и успяха. Дълго време зърнарите не протестираха, защото се радваха на комфорт.

Шепа едри зърнени босове успяха да усвоят милиарди евро преки европейски субсидии и станаха известни като хората с бентлитата. Сега на фона на рекордната инфлация, която удря най-уязвимите слоеве на българското население, зърнопроизводителите блокираха румънската граница, тъй като можело да обеднеят.

Тракторите ще се разотидат в петък, а събота ще остане като ден за размисъл за партиите какво да предложат на тези хора. Твърдят, че протестът е за забрана на вноса на украинско зърно. Такава не може да има, защото на някого не му изнася. Този протест е за още субсидии – лесни пари на калпак. Те може да дойдат, както от Брюксел, така и от София. На бентлитата им е все тая.

През годините субсидирането на зърнения бранш се превърна в една от най-лошите реклами на Общата селскостопанска политика на ЕС в България, защото концентрира прекомерно богатство в малък брой хора, като така им даде и излаз към властта. България ще получи от ЕС 4.4 милиарда евро преки земеделски субсидии до 2027 година. Значителна част от тези пари пак ще отидат за десетина зърнопроизводители, чиито фирми владеят най-много земя.

И докато президентът Румен Радев се е загрижил за хората с най-ниски доходи, за които украинското олио продължава да бъде безалтернативно заради цената си, неговият земеделски министър Явор Гечев яхна трактор в подкрепа на зърнарите, които искат да го забранят.

Тези политически шпагати върху два трактора никога не приключват добре. Овцевъдите вече готвят блокади по Великден на границата с Гърция и със Северна Македония заради по-евтиното агнешко.

Тогава Гечев коч ли ще яхне?

mediapool.bg