Кламер БГ - Новини: Австрия се приближава към карантинни мерки за неваксинираните

Австрия се приближава към карантинни мерки за неваксинираните

Коронавирус

|
Четв, 11 Ноем 2021г. 16:52ч.
Австрия се приближава към карантинни мерки за неваксинираните

Австрия се приближава към карантинни мерки за неваксинираните

Правителството на Австрия увеличи днес заплахите за налагане на карантинни мерки за хората, които не са ваксинирани срещу Covid-19, в момент на значителен ръст на новите случаи в страната, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

"Вече е ясно, че тази зима и Коледа ще има неудобство за неваксинираните", каза канцлерът Александър Шаленберг. По думите му може би е въпрос на дни да се въведе строг полицейски час за неваксинираните. Той определи нивото на ваксинация в страната, което е около 65 процента, като "срамно ниско" и отново призова австрийците да се ваксинират.

Броят на новите случаи на вируса в Австрия отново се покачи до рекордни равнища. Според властите за последното денонощие са регистрирани 11 975 заразявания. Ситуацията в болниците и клиниките е тежка, а лекари и медицински сестри призовават за по-строги мерки. Седемдневната заболеваемост достигна 751 случая на 100 000 души - три пъти по-висока от тази в съседна Германия.

По-рано правителството се опита да наложи регионални карантинни мерки за неваксинираните, поне в най-тежко засегнатите провинции Горна Австрия и Залцбург, но тези усилия се провалиха заради съпротива от провинциалните лидери.

Премиерът на Залцбург Вилфрид Хаслауер заяви, че ако се наложат подобни ограничения, хората ще бъдат затворени в една стая. "Тогава те просто биха умрели от депресия или от глад, или от жажда", каза той.

Правителството, регионалните власти и експертите ще обсъдят евентуални нови мерки на среща утре.

Австрия предприе редица мерки през последните седмици, за да ограничи разпространението на коронавируса и да насърчи повече хора да се ваксинират. В понеделник влязоха в сила нови правила, забраняващи на неваксинирани хора, които не са преболедували вируса, да посещават ресторанти, хотели, фризьорски салони и големи обществени събития.

mediapool.bg