Кламер БГ - Новини: Австрийският вътрешен министър: Ветото за Шенген трябва да се запази

Австрийският вътрешен министър: Ветото за Шенген трябва да се запази

България

|
Вт, 01 Авг 2023г. 15:05ч.
Австрийският вътрешен министър: Ветото за Шенген трябва да се запази

снимка ЕПА/БГНЕС

Ветото върху присъединяването на България и Румъния в Шенген трябва да остане, за да бъде запазен граничния контрол. Това призова австрийският вътрешен министър Герхард Карнер, който бе основен глас в правителството във Виена за налагането на ветото през декември миналата година.

"Граничният контрол е част от успехите, затова ситуацията остава непроменена", казва Карнер пред местните медии, цитиран от БТА. Австрия дава знак, че обмисля да запази ветото за Шенген

Карнер бе един от архитектите за налагането на ветото върху Румъния и България през декември 2022 година. Вътрешният министър е влиятелен член на Народната партия на премиера Карл Нехамер, който също подкрепи запазването на ветото при посещението си в България през пролетта.

Австрия настояваше Европейската комисия първо да построи нова по-сигурна гранична ограда по българо-турската граница преди да обмисли вдигането на ветото си.

Членството на България в Шенген беше блокирано от Нидерландия и Австрия, а Румъния беше блокирана само от Австрия.

България се надява ветото за Шенген да бъде вдигнато още тази година заради проведената съдебна реформа и решението на Европейската комисия да прекрати мониторинговия механизъм върху двете балкански държави.

Герхард Карнер съобщава, че през първата половина на тази година от Австрия са изведени

доброволно и принудително 5900 чужденци - с 20% повече отколкото през същия период миналата година.

"През първата половина на годината повече кандидати за убежище са напуснали Австрия, отколкото са новите подадени молби за убежище", каза вътрешният министър.

Около 18 500 души са избегнали процедурата за предоставяне на убежище, като доброволно са напуснали страната.

"Това е положителен баланс, но не е повод за празнуване, а задължение да продължим да работим усилено в тази насока", каза австрийският вътрешен министър.

Около 31 процента от депортираните чужденци (1820 души) са граждани на ЕС. Главните страни за депортиране са Словакия (648), Сърбия (557), Румъния (374), Индия (297) и Турция (266).

Карнер отхвърли обвиненията, че австрийски полицаи участват косвено в нелегални насилствени изтласквания на мигранти през границата в рамките на операция "Фокс".

"Факт е, че "пушбек" (отблъскване, pushback) е насилствено отблъскване на границата. Това е незаконно, вярно е. Допустимо е обаче хората да бъдат връщани обратно на границата, ако нямат шанс да влязат законно. Това прави Австрия, това очевидно прави Унгария, това правят Германия с Австрия, това е нормална практика", коментира Карнер, цитиран от БТА.

.

mediapool.bg