Кламер БГ - Новини: "Абсолютно безплодни". Преговорите между Скопие и София за историята продължават да буксуват

"Абсолютно безплодни". Преговорите между Скопие и София за историята продължават да буксуват

България

|
Съб, 24 Апр 2021г. 08:05ч.
"Абсолютно безплодни". Преговорите между Скопие и София за историята продължават да буксуват

Без резултат е завършило и 13-тото заседание на комисията по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, съобщи съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров.

"Нашите двудневни разговори, номерирани с този номер 13, не доведоха до нищо, което заслужава внимание. През вчерашния ден започнахме с темата за края на Първото българско царство, за неговите владетели, за цар Самуил. Спокойно мога да кажа, че разговорът беше абсолютно безплоден и безпредметен", каза Димитров, цитиран от БНР.

Единствената тема, по която двете страни са постигнали съгласие, е да завършат протокола от 11-ото заседание на комисията.

"Тук нашите колеги, въпреки сложните ни разговори, имат известен интерес, преди всичко свързан с политическото желание на ръководството Република Северна Македония да се стигне до някакви срещи на политическо ниво", добави той.

Комисията бе формирана с договора за добросъседство, подписан през 2017 година.

България очакваше комисията да постигне конкретни резултати, които да бъдат отразени в македонските учебници, но това не се случва.

След като София не одобри преговорната рамка за ЕС на Северна Македония, отношенията между двете страни още повече се обтегнаха.

От месеци се обсъжда и провеждането на междуправителствената конференция, планирана в Договора за добросъседство, но двете страни все още не са стигнали до съгласие около документа, който трябва да бъде приет на нея.

mediapool.bg