Кламер БГ - Новини: Pfizer изпитва лекарство, което може да се предписва още при първи признаци на Covid-19

Pfizer изпитва лекарство, което може да се предписва още при първи признаци на Covid-19

Коронавирус

|
Вт, 23 Март 2021г. 19:21ч.
Pfizer изпитва лекарство, което може да се предписва още при първи признаци на Covid-19

Американската фармацевтична компания Pfizer е започнала в САЩ ранен етап на изпитване на перорална антивирусна терапия срещу COVID-19, която може да бъде предписана на пациенти още при първите признаци на инфекция, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на самата компания.

Производителят на лекарства, който разработи първата разрешена в САЩ и в ЕС ваксина срещу COVID-19 заедно с германската компания BioNTech, заяви, че при лабораторните изследвания антивирусният препарат е показал мощна активност срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19.

Препаратът на Pfizer, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в клетките.

Протеазните инхибитори са ефективни при лечението на други вирусни патогени като ХИВ и хепатит С, както самостоятелно, така и в комбинация с други антивирусни средства, заявяват от компанията.

Pfizer вярва, че този клас молекули може да осигури добре поносимо лечение срещу COVID-19, тъй като при досегашните терапевтични средства от същия тип, предлагани на пазара, няма съобщени опасения за безопасността.

Компанията съобщава и за интравенозно приложен антивирусен препарат в ранен етап на проучване при хоспитализирани пациенти с COVID-19.

Заедно двата препарата (орален и интравенозен) имат потенциала да създадат парадигма за лечение от край до край, която допълва ваксинацията в случаите, когато заболяването все още се появява", заяви главният медицински директор на Pfizer Микаел Долстен.

Препаратът на Pfizer следва две други перорални антивирусни терапии, които са в среден етап на изпитвания - първата е разработена от Merck & Co заедно с Ridgeback Bio, а втората - от Roche Holding и Atea Pharmaceuticals.

Понастоящем ремдесивир на Gilead Sciences е единственото лекарство, одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за лечение на Covid-19.

FDA е издала и спешно разрешение за интравенозната терапии на компанията Eli Lilly бамланивимаб (bamlanivimab) самостоятелно и в комбинация с етезевимаб (etesevimab), както и комбинирана терапия на Regeneron, напомня Ройтерс.

mediapool.bg