Кламер БГ - Новини: Соларните паркове у нас са увеличили с 38.5% капацитета си през 2022 г.

Соларните паркове у нас са увеличили с 38.5% капацитета си през 2022 г.

Greenpool

|
Вт, 31 Окт 2023г. 13:50ч.
Соларните паркове у нас са увеличили с 38.5% капацитета си през 2022 г.

Ръстът на фотоволаиците се очаква да продължи, сн. ЕПА/БГНЕС

Значителен ръст на новоинсталираните фотоволтаични мощности е регистриран през 2022 г. Общият капацитет на соларните паркове в България в края на 2022 г. се е увеличил с 38.5% спрямо 2021 г, докато при останалите източници на енергия почти няма промени, сочи ежегодният анализ на ВЕИ индустрията, изготвен от бизнес и новинарска агенция SeeNext и Адвокатското дружество "Гугушев и партньори".

Според него секторът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в България продължава да бъде доминиран основно от местни инвеститори, които контролират около 70% от компаниите в сектора.

Анализът обхваща 480 местни компании, занимаващи се с експлоатация, поддръжка, строителство, инженеринг и/или разработване на проекти за електроцентрали за възобновяема енергия, както и с производството на батерии, двигатели, турбини и друго оборудване за ВЕИ съоръжения. Тази година са включени и компании, които имат структуроопределящо значение за сектора.

Любопитен акцент от проучването е, че на фона на постоянно коментирания нарастващ интерес към ВЕИ инвестициите, всъщност през миналата година у нас са били създадени едва две нови компании в областта на възобновяемата енергия. Едната от тях е японска и тя се счита за значимо попълнение в списъка на ВЕИ инвеститорите.

Иначе Италия и Германия продължават да бъдат водещите чуждестранни инвеститори в сектора в България. Топ 10 на чуждестранните инвеститори във ВЕИ се допълва от компании от Чехия, Люксембург, Унгария, Австрия, Унгария, Кипър, Холандия и Турция.

Анализът се спира и на важните регулаторни промени в областта на съхранението на енергийна от възобновяемите източници и очаква нови законови промени в изпълнение на ангажиментите на страната ни по националния ни план "Енергетика и климат".

mediapool.bg