Кламер БГ - Новини: ЕК даде 5.4 млрд. евро за водородни проучвания в 15 държави

ЕК даде 5.4 млрд. евро за водородни проучвания в 15 държави

Greenpool

|
Пет, 15 Юли 2022г. 18:18ч.
ЕК даде 5.4 млрд. евро за водородни проучвания в 15 държави

ЕК даде 5.4 млрд. евро за водородни проучвания в 15 държави

Европейската комисия одобри 5.4 млрд. евро финансова подкрепа за проучвания, иновации и индустриално внедряване на водородни технологии. Важният за общия европейски интерес проект е наречен IPCEI Hy2Tech и в него участват 15 страни членки на Евросъюза. Това са Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия и Испания, съобщиха от ЕК в петък.

Осигуреното публично финансиране от 5.4 млрд. евро се очаква да отключи още 8.8 млрд. евро частни средства. Като част от проекта 35 компании с активи в една или повече държави от ЕС, сред които малки и средни предприемачи и стартъпи, ще се включат в 41 подпроекта.

Заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер, отговаряща за политиките по конкуренция заяви, че водородът има огромен потенциал и е важен компонент от диверсификацията на енергийните източници и зеления преход. "Инвестицията в толкова иновативна технология може да е рисковата за една държава или една компания, ако е сама. Днешният проект е пример за истински амбициозно европейско сътрудничество по ключова тема", каза тя.

Комисарят вътрешния пазар Тиери Бретон отбеляза, че развитието на водородните технологии ще увеличи работните места и растежа в Европа и ще допринесе за европейския зелен и устойчив план. "С този проект ще видим как водородното производство ще се придвижи от лабораторията към фабриката и нашата индустрия ще се преобразува от технологично майсторство в търговско лидерство. И, разбира се, ние не само подкрепяме финансово водорода, ние също така постигнахме прогрес, изграждайки партньорства през Алианса за чист водород, и разработваме европейски правила за водородната инфраструктура и пазара", посочи Бретон.

Финансирането е предназначено за създаване на цяла водородна верига – от производството на водород, горивни клетки, съоръженията за съхранение, транспортиране и доставка до потреблението на зеленото гориво.

Всичките 41 проекта, част от IPCEI, са изключително амбициозни, тъй като имат за цел да разработят технологии и процеси, които надхвърлят предлаганото от пазара в момента и ще позволят големи подобрения в производителността, безопасността, въздействието върху околната среда, както и ефективността на разходите, заявяват от Брюксел.

Ако големи проекти, обхванати от проекта, се окажат много успешни и си осигурят допълнителни нетни приходи, компаниите ще трябва да върнат част от получената помощ на съответната държава членка.

Повече информация за размера на помощта за отделните участници ще бъде налична в публичната версия на решението на Комисията, след като тя се споразумее с държавите членки и трети страни относно всички поверителни бизнес тайни, които трябва да бъдат премахнати.

Сред участниците в проекта са добре познати големи индустриални играчи като световната софтуерна компания Symbio, френската Arkema, която работи със специализирани материали, германският производител на камиони Daimler Truck и италианският производител на самолети, локомотиви и кораби Ansaldo. Участват обаче и малки и средни предприемачи като Advent, испанската инженерингова компания H2B2, която от години работи в областта на водородните технологии, и McPhy, която се занимава с изработката на електролизатори, каквито са необходими за производството на водород.. Те ще си сътрудничат с около 300 индиректни участници, включително университети и изследователски организации.

Еврокомисията дава конкретни примери за разработките в четирите области – производство, горивни клетки, съхранение и пренос и използване на водорода.

Например естонската Elcogen ще бъде финансирана за разработката на електролизатор с намалено количество критични суровини и оптимизиран производствен процес. Холандската Nedstack пък ще разработи горивни клетки за фиксирана и морска употреба, което ще увеличи ефективността и приложимостта на горивните клетки. Френската Arkema ще е ангажирана да разработва и произвежда материали за водородни резервоари с био базирани суровини. Това може драстично да намали времето и разходите за производство, като същевременно е напълно рециклируемо и повишава безопасността, посочва се в съобщението. Производители на тежкотоварни камиони, влакове и кораби ще имат за цел да създадат транспортни средства, задвижвани с течен водород.

mediapool.bg