Кламер БГ - Новини: Всеки втори европеец подкрепя Зеления пакт

Всеки втори европеец подкрепя Зеления пакт

Greenpool

|
Ср, 26 Ян 2022г. 18:41ч.
Всеки втори европеец подкрепя Зеления пакт

Всеки втори европеец подкрепя Зеления пакт

За мнозинството от европейците изменението на климата е най-голямото предизвикателство за Европейския съюз и вярват в екоцелите на Зеления пакт като най-младите – на възраст между 15 и 21 години, са най-убедени в ползите от зелената политика на ЕК. Това сочат данните от специално проучване на Евробарометър относно бъдещето на Европа, публикувано от Европейската комисия и Европейския парламент в сряда.

Заради Европейската година на младежта през 2022 г. проучването дава представа кои са според младите европейци предизвикателствата, пред които е изправен ЕС.

91% от хората на възраст 15-24 години смятат, че борбата с изменението на климата може да спомогне за подобряване на собственото им здраве и благосъстояние, докато при хората на възраст 55 или повече години това мнение споделят 84%. Почти всеки втори европеец (49%) гледа на изменението на климата като на основното глобално предизвикателство за бъдещето на ЕС, с огромна подкрепа за екологичните цели на Европейския зелен пакт.

88 % от европейците смятат за важно вдигането на дела на зеления ток в европейската икономика и да се постигне по-голяма енергийна ефективност. 80% пък са съгласни, че е важно Европа да се превърне в първия неутрален по отношение на климата континент в света до 2050 г. и да се насърчава растежът на пазара на превозни средства с нулеви и ниски емисии.

Като други бъдещи глобални предизвикателства запитаните са посочили здравеопазването (34%) и принудителната миграция и разселването (около 30%).

Наличието на сравними стандарти на живот (31%) и обща здравна политика (22%) са двата най-полезни аспекта за бъдещето на Европа. Европейците също така отдават приоритет на по-голямата солидарност между държавите членки (21%) и енергийната независимост (20%).

Предизвикателствата

Трите най-често посочени предизвикателства, пред които е изправен самият ЕС, са социалните неравенства (36%), безработицата (32%), следвани от въпросите, свързани с миграцията (31%). Опазването на околната среда и борбата с климатичните промени също са начело в списъка на предизвикателствата, според 32 % от анкетираните.

Зачитането на демокрацията, на правата на човека и принципите на правовата държава е основно предимство на ЕС, според 27%, а за четвърт от анкетираните това е икономическата, промишлена и търговска мощ на съюза.

Мирът (49%), свободата на убеждение (47%), социалното равенство и солидарността (45%), толерантността и отвореността към другите (44%) са ценностите, които ЕС най-добре въплъщава в сравнение с други държави, според анкетираните.

Задоволството

Голяма част от европейците са съгласни, че живеят щастливо в ЕС (81%) и тяхната страна (89%), както и че са доволни от семейния си живот (89%).

Около 43 % от европейците смятат, че има голяма полза да се чуват въпросите, които интересуват младите в ЕС.

Европейските граждани остават постоянно заинтересовани да допринасят за Конференцията за бъдещето на Европа и да участват в нея. Въпреки че попълването на анкета е предпочитаното средство за това, както посочват повече от половината европейци (59%), почти всеки втори европеец (46%) би могъл да си представи да участва в срещи в тяхната област. Участието в онлайн консултации (40%), представянето на идеи и предложения на европейски и национални политици (39%) и участието в европейски културни и спортни прояви, свързани с Конференцията (39%), са следващите най-привлекателни форми на ангажимент на гражданите.

Като цяло европейците разглеждат изменението на климата и околната среда (44%), здравеопазването (40%), както и по-силната икономика, социалната справедливост и работните места (40%) като ключови въпроси за Конференцията.

mediapool.bg