Кламер БГ - Новини: "Волво" се включи в проект за безвъглеродна стомана, за да я ползва за колите си

"Волво" се включи в проект за безвъглеродна стомана, за да я ползва за колите си

Greenpool

|
Четв, 17 Юни 2021г. 13:23ч.
"Волво" се включи в проект за безвъглеродна стомана, за да я ползва за колите си

Шведският автомобилостроител "Волво карс" (Volvo cars), дъщерна компания на китайската "Джийли" (Geely), се присъединява към мащабен проект за производство на безвъглеродна стомана в Швеция, за да проучи внедряването му в автомобилите на марката. Това съобщи автомобилната компания, цитирана от Франс прес и БТА в сряда.

Това сътрудничество превръща "Волво" в първия автомобилостроител, който работи с шведския производител на стомана ССАБ (SSAB) и инициативата му Хибрит (Hybrit). Това е най-напредналият и амбициозен план в стоманодобивния сектор за разработка на стомана без изкопаеми течни горива, подчертава групата в комюнике.

Шведският производител на тежкотоварни автомобили "Волво груп" (Volvo Group), който от години е отделен от "Волво карс" (Volvo Cars), вече обяви в началото на април сътрудничеството си със ССАБ, предвиждайки да пусне прототипи още от тази година.

Поради употребата на въглища в доменните пещи за преработка на желязната руда, стоманата е голям източник на въглеродни емисии: 2.6 милиарда тона всяка година или 7 процента от всички емисии по света, по данни на Международната агенция за енергията (МАЕ).

Проектът на ССАБ, който бе обявен през ноември 2019 година, цели производството на безвъглеродна стомана в търговски мащаби от 2026 година.

За автомобилостроители като Волво карс, които вече са поели по пътя на електрификацията, безвъглеродната стомана е отлична възможност да намалят непреките емисии.

Пилотен завод беше открит през август 2020 година с цел да произвежда след време безвъглеродна стомана, като въглищата се заменят в производствения процес с електричество и "зелен" водород, получен без изкопаеми енергийни източници.

Шведският автомобилостроител иска до 2030 г. да произвежда изцяло електрически превозни средства.

mediapool.bg