Кламер БГ - Новини: Facebook назначава български журналист да лови фалшивите новини

Facebook назначава български журналист да лови фалшивите новини

България

|
Вт, 02 Март 2021г. 17:28ч.
Facebook назначава български журналист да лови фалшивите новини

Facebook включва България и Унгария в програмата си за проверка на фалшиви новини в социалната мрежа. Проектът на техгиганта се реализира в партньорство с "Франс прес", като предстои да се назначат двама журналисти - по един в България и в Унгария, които ще се присъединят към екипа, проверяващ публикациите.

Ще се следи за материали и изказвания, подстрекаващи към насилие в реалния свят, манипулирани снимки, видеа, лансиране на конспирации, а също и за неверни информации по отношение на Covid-19.

"Щастливи сме да стартираме нашата програма за проверка на съдържанието в България с AFP. Борбата с фалшивите новини е отговорност, която приемаме сериозно, затова непрекъснато работим в посока на това да ограничим разпространението на неверни новини на нашата платформа. AFP е ключов партньор на Facebook по отношение на проверката на съдържанието с журналисти от целия свят, участващи в процеса", посочи на брифинг във вторник Якоб Туровски, ръководител на отдел "Обществени политики" във Facebook за Полша, Прибалтика, Румъния и България.

Когато проверяващият оцени дадена информация като невярна, Facebook ще ограничава нейното разпространение и потребителите ще я виждат по-рядко в нюзфийда си. Освен това на публикацията ще се поставя и етикет, който ще показва, че текстът или видеото са фалшиви.

Успоредно с това, ако потребител иска да сподели информация, която е маркирана като фалшива, той ще бъде предупреждаван за това. Самите фалшиви новини обаче няма да се премахват от социалната мрежа.

"След Полша, Балканите, Чехия, Словакия и Румъния добавянето към списъка и на Унгария и България ще помогне на AFP да укрепи своята мрежа за проверка на съдържанието в Централна и Източна Европа и да се бори с дезинформацията в тази част на континента. AFP също ще затвърди позицията си на лидер в региона по отношение на проверка на фактите – сега агенцията обхваща 17 европейски държави и работи на 12 различни европейски езика", каза Кристин Бухагиар, регионален директор на AFP в Европа.

Към момента Facebook си партнира с над 80 проверители на факти на над 60 езика в световен мащаб и инвестира в нови начини за допълнителна подкрепа в това направление.

Очаква се регулациите да влязат в сила в следващите няколко седмици.

mediapool.bg