Кламер БГ - Новини: ЦИК обяви края на изборния ден в страната

ЦИК обяви края на изборния ден в страната

България

|
Нед, 02 Окт 2022г. 22:08ч.
ЦИК обяви края на изборния ден в страната

ЦИК обяви края на изборния ден в страната

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви края на изборния ден на територията на България в 21:00 часа.

Времето за гласуване в някои секции беше продължено с един час, защото според Изборния кодекс то може да бъде удължено с толкова, ако в 20:00 часа пред секцията чакат желаещи да гласуват.

По данни на ЦИК активността към 16 часа е 25.58 %. Точно толкова е била избирателната активност към същия час в изборите за народни представители през ноември, когато беше регистрирана най-ниската активност досега.

Най-висока е избирателната активност в 23 МИР в София - 33.95%, а най-ниска в Кърджали - 19.72%.

"Има съвпадение на избирателната активност към 16 ч., спрямо изборите на 14 ноември миналата година. Няма изненади по райони и активността се движи в същите граници като на предходния вот", коментира председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Към 19 часа избирателната активност по данни на "Алфа рисърч" е 34.5%, а по данни на "Галъп интернешънъл болкан" - 35.5%, съобщи БНТ. По данни на агенция "Тренд" избирателната активност към 18 часа е била 30.8%.

През днешния ден 28 машини са спрели работа и е преминато към гласуване с хартиени бюлетини. За справка - на изборите на 14 ноември неработещите устройства са били 60.

Към 17:30 ч. са постъпили 7 жалби и 66 сигнала, посочиха от ЦИК.

Голяма част от тях са свързани с нарушения в социалните мрежи, има сигнали за нарушения от секционни избирателни комисии. Сред тях има и по-сериозни – за недопускане на наблюдатели в изборното помещение. По всички сигнали се взема отношение и се прави необходимото, за да се спазват изискванията на изборния кодекс, отбеляза говрителят на ЦИК Росица Матева.

На три от машините, които са заменени с гласуване с хартиени бюлетини, се е изписал надпис "Дневникът е подправен".

Трите машини са във Варна, Пазарджик и Габрово. Говорителят на ЦИК Росица Матева информира, че по случая е изпратено писмо до "Сиела Норма" с искане за незабавен отговор на какво се дължи този надпис. По информация на ЦИК се касае за изваждане на флаш паметта при транспортирането на машините.

В 10 СИК Харманли машина е блокирала заради спиране на ток и паметта й не може да бъде възстановена към момента. С машината са гласували около 40 души преди тя да спре в 9.50 часа. На място е пристигнал техник, но не е успял да възстанови данните от паметта.Картата с памет ще бъде предадена на РИК-Хасково. Пуснатите в урната разписки ще бъдат зачетени.

Няма данни за сериозни престъпления, служителите на реда работят активно през целия ден, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, след като гласува в Пловдив.

Той потвърди информацията, че е получен сигнал за готвен саботаж на машинния вот в махалите.

Хората се нареждали на опашки и твърдели, че вотът им не е отчетен и трябва да се премине на хартиени бюлетини.

"Имаме такава информация, сведохме я до всичките си служители по места. Дали сме инструкции в такива случаи да бъде извършена незабавна проверка и да се види дали тези твърдения са верни, ако са верни да се търси този, който е накарал въпросните граждани да твърдят подобни манипулативни факти", заяви Демерджиев.

Няколко души са отведени в полицията след съмнения за опити за търговия с вот в различни региони на страната.

В полицията в Радомир е образувано досъдебно производство за опити за купуване на гласове. Има и задържан, който, по непотвърдена информация, е предлагал пари за гласуване в полза на политическа сила. При обиска в дома му са открити списъци с имена и пари в брой.

В Нови пазар също тече операция срещу купуването на гласове. Претърсени са 5 адреса в един от кварталите на града. Задържан е 1 човек. Открити са списъци с имена и пари.

Любопитен случай има и във Велико Търново. Там син на кандидат-депутат е стоял до машината за гласуване и е помагал на хората да упражняват правото си на вот, съобщи БНР.

12 934 е общият брой на секциите у нас и в чужбина. Зад граница те са 755, като в Турция броят не секциите е рекорден - 166.

В 3264 секции се гласува с хартия. Подвижните секции са 292. В болниците в страната са разкрити 121 секции.

За 240-те депутатски места в 48-ото НС се борят над 6600 кандидати.

Явяват се 23 партии и 6 коалиции.

Отново ще се гласува само с машини в избирателните секции с над 300 души в списъците.

Ще бъдат използвани общо 11 013 устройства в страната и чужбина. За да няма съмнения за манипулации, и този път ще се броят 100% от разписките след гласуването.

mediapool.bg