Кламер БГ - Новини: 48 държави са дали разрешение за провеждане на предсрочния вот на тяхна територия

48 държави са дали разрешение за провеждане на предсрочния вот на тяхна територия

България

|
Четв, 25 Авг 2022г. 13:29ч.
48 държави са дали разрешение за провеждане на предсрочния вот на тяхна територия

48 държави са дали разрешение за провеждане на предсрочния вот на тяхна територия

Министерството на външните работи (МВнР) е получило разрешение от 48 държави за провеждането на тяхна територия на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Разрешение все още няма от три държави, в които има големи български общности – Италия, Гърция и Канада. Обикновено тези три страни искат точния адрес на секциите, които ще бъдат разкрити, и тогава разрешават гласуването на територията на страната, съобщиха от МВнР на брифинг.

Заради решение на чешките власти в страната ще бъдат разкрити избирателни секции само в българското посолство в Прага. На предишните избори са били открити извънредни 7 секции извън посолството, сега обаче това няма да стане. В момента се търси вариант да бъдат образувани 3 секции за гласуване в самото посолство, но засега технически няма такава възможност.

В момента подадените заявления за гласуване зад граница са 16 611.

Най-много заявления за гласуване са подадени от българските граждани в Турция – 10 146, Великобритания – 1147, Германия – 1112, Испания – 705, САЩ - 566 и Италия - 310.

Заради отпадането на закона за извънредното положение няма да може да се гласува с изтекли документи за самоличност.

Централната избирателна комисия е изпратила писмо до МВнР, с което моли министерството да поеме доставката на машините за вота зад граница. В чужбина в общо 289 места ще се гласува само с машина като в 55 от тях ще има само едно устройство, а в 234 – по две.

mediapool.bg