Кламер БГ - Новини: Премия от 10 хил. лв. е обещана на Нургюл след турнира по шах

Премия от 10 хил. лв. е обещана на Нургюл след турнира по шах

Спорт

|
Вт, 22 Авг 2023г. 18:19ч.
Премия от 10 хил. лв. е обещана на Нургюл след турнира по шах

Премия от 10 хил. лв. е обещана на Нургюл след турнира по шах

След като българската шахматистка Нургюл Салимова покри със спонсор и лични средства участието си в Световното в азерската столица Баку, където се размина на косъм с титлата, при завръщането си в България тя ще получи чек за 10 000 лв. от "Българска федерация по шахмат 2022". Тя е единствената лицензирана от спортното министерство сред всички останали подобни организации, които са потънали в спорове помежду си, поради което нито една от тях не получава финансиране от държавата.

Премията бе обявена от президента на федерацията Васил Антонов във "Фейсбук", но не стана ясно дали той ще предостави парите или организацията.

"При завръщането на родна земя ще наградя Нургюл Салимова за успеха ѝ в Баку с премия в размер на 10 000 лева. Нека средствата подпомогнат продължаването ѝ по пътя към световната титла в шахмата при жените", пише той. За треньора й – Живко Жеков, са предвидени 1500 лв. награда..

Очаква се Салимова, която загуби финала в тайбрек след две ремита от рускинята Александра Горячкина, да се прибере в България в следващите дни.

От наградния фонд на Световната купа българката заработи 35 хиляди долара.

"Можех да спечеля" - това са били първите думи на Нургюл след загубата й от Горячкина, разкара треньорът й Живко Жеков пред БНР.

"Тя съжаляваше за пропуснатите възможности. Тя "правеше" мача. И имаше много ситуации, в които при спокойна обстановка – да кажем тренировъчна, Нургюл щеше да ги реализира с лекота", заяви Жеков.

"Фантастика! Така оценявам представянето ѝ в Баку! Това е огромен скок. Това е прескачане на няколко етапа в развитието. Тя ще бъде канена и приемана на силни мъжки турнири, освен участието в Турнира на претендентките. Това е изключителен пробив!", смята още нейният наставник.

Президентът на Световната федерация по шахмат също коментира преди ден, че единствено недостатъчният опит на българската й е попречил да спечели титлата.

"В първата класическа партия и двете пропуснахме своите шансове и логично завършихме реми. Във втората партия от 100 пъти вероятно ще спечеля 99 при такава ситуация, но това беше този един път, в който не успях. Беше разконцентриращо за мен, може би и напрежение, защото нямам толкова опит", коментира от Баку българката.

По думите ѝ възможността да спечели и да стане гросмайстор могат да разконцентрират всеки играч.

"В тайбрека се чувствах добре, не мислех за случките от преди ден. Във втория мач допуснах някои глупави грешки", признава тя.

Празненства очакват Нургюл Салимова в Опака, чийто почетен гражданин тя е още от 2016 г., когато получава званието на едва 13-годишна възраст заради успехите й в шахмата. Тя е отрасла и живее в близкото село Крепча. Очаква се спортистката да се прибере в България в следващите дни.

mediapool.bg