Кламер БГ - Новини: "Силата на хората“: Започва осмото издание на КвАРТал фестивал

"Силата на хората“: Започва осмото издание на КвАРТал фестивал

Общество

|
Четв, 14 Септ 2023г. 15:14ч.
"Силата на хората“: Започва осмото издание на КвАРТал фестивал

Сега повече от всякога е важно да говорим за силата на гражданското общество и това, че промяната я правим ние, гражданите и нашият глас може да бъде силен. С тази заявка идва (15-17 септември) и осмото издание на градския КвАРТал Фестивал 2023: "Силата на хората", провеждащ се в КвАРТал - стара София или стария еврейски квартал между булевардите "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски".

Културата може да променя градската среда. Това е притегателна сила, която възвръща духа на стария бохемски квартал с музика, танци, изкуство, работилници, пешеходни зони и турове из старите къщи, разказващи истории, които ще накарат хилядите посетители да се изгубят сред малките улички на стария квартал.

За да докаже отново, че силата на хората може да променя, тази година КвАРТал Фестивал е разделен на шест подтеми, които ще се преплетат в програмата на трите дни: архитектурно наследство; зелен квартал; общности / езикът на омразата; достъпност; пешеходни зони и градски инициативи; "избери българското" – търговци и производители.

По време на фестивала ще говорим за красотата и ценностите на архитектурното наследство, ще видим много изложби, посветени на изчезващите детайли на старите къщи, за да ги обикнем наново, разказват организаторите.

Ще надникнем в реновирани сгради от различни епохи, а от техните градини ще се носи музика. Ще гледаме на живо създаването на цял графит върху калкан от гост артисти от над двайсет държави от цял свят, съвместен проект с ООН и Комисариата за бежанците.

На 17 септември в старото транспортно депо с изглед към цяла София ще е и големият Форум "Клуб Мисъл", на който с граждани, политици и експерти, ще бъдат обсъдени възможни бъдещи сценарии за една по-добра градска среда. За да сме щастливи в града, в който живеем, ще поставим темата за зелените квартали, като предстоят и работилници с практическа част, в която сами ще садим градска растителност.

КвАРТал-ът е не само богат на архитектурно наследство, но и на множество общности. Ще чуем гласа и историите на последните оцелели от холокоста, а в неделя ще празнуваме и еврейската нова година с ябълки и мед. Като част от тази тема ще разгледаме проекти на хора с ментални и физически особености, като част от обществото.

Ще слушаме музика от Гватемала, Мексико и Бразилия върху временните пешеходни зони, за да подчертаем, че София продължава да бъде единственият град без такива зони. Както всяка година, и тази ще отворим неизползвани пространства, ще обособим изоставени градинки и площи, а в събитието ще се включат множество музиканти и артисти, пишат организаторите.

Историята около стара София, къщите от различни епохи и старият бохемски дух на района, докъдето е стигала улица "Търговска", носят безусловен отпечатък в историята и времето на града, а фестивалът се превърна в един от най-търсените за последните години. В сърцето на столицата тази година той ще премине от първия учебен ден, петък, до Деня на София, неделя.

Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития за 2023.

mediapool.bg