Кламер БГ - Новини: СЗО и САЩ наблюдават нов вариант на коронавируса

СЗО и САЩ наблюдават нов вариант на коронавируса

Коронавирус

|
Пет, 18 Авг 2023г. 13:03ч.
СЗО и САЩ наблюдават нов вариант на коронавируса

СЗО и САЩ наблюдават нов вариант на коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) и САЩ наблюдават нов вариант на коронавируса SARS-CoV-2, съобщи Франс прес. Потенциалното значение на многобройните мутации засега е неизвестно.

СЗО реши да класифицира новия вариант BA.2.86 в категорията "под наблюдение". Причината за това е големият брой мутации на спайк гена, пише в епидемиологичния бюлетин на СЗО, който беше разпространен в четвъртък срещу петък.

Спайк протеинът придава шиповидния вид на вируса и позволява на SARS-CoV-2 да навлезе в клетките.

Засега този нов вариант установен в Израел, Дания и САЩ.

В САЩ центровете за контрол и превенция на болестите обявиха в социалната мрежа Х, че наблюдават варианта.

Според СЗО са обявени четири секвенции на този вариант без епидемиологична връзка помежду им.

Потенциалният ефект на мутациите BA.2.86 засега е неизвестен, уточнява СЗО. Подчертава се колко е важно наблюдението да продължи и да се сигнализират компетентните органи, за да има ясна визия за пандемията от Covid-19.

Към момента три варианта представляват интерес за СЗО - XBB.1.5, XBB.1.16 и EG.5. Седем варианта са под наблюдение - BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 и XBB.2.3.

Въпреки че от началото на май СЗО не разглежда пандемията като извънредна ситуация, "вирусът продължава да се разпространява във всички държави, продължава да убива и продължава да се променя", каза генералният директор Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според епидемиологичния бюлетин на СЗО от 17 юли до 13 август тази година са регистрирани повече от 1,4 млн. нови случая на Covid-19 и повече от 2300 починали. Данните показват 63-процентно увеличение на боря на инфектираните и 56-процентно намаление на броя на смъртните случаи в сравнение с предходния 28-дневен период.

Реалният брой на инфекциите и броят на починалите вероятно е много по-голям.

mediapool.bg