Кламер БГ - Новини: Киев се опита да смекчи конфликта с Полша по повод на клане от Втората световна война

Киев се опита да смекчи конфликта с Полша по повод на клане от Втората световна война

Европа

|
Четв, 25 Май 2023г. 15:57ч.
Киев се опита да смекчи конфликта с Полша по повод на клане от Втората световна война

Киев се опита да смекчи конфликта с Полша по повод на клане от Втората световна война

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук, който е на посещение в Полша, се опита да смекчи конфликта между двете съседни страни заради така нареченото Волинско клане през Втората световна война, предаде ДПА.

"Ние разбираме вашата болка от загубата на скъпите ви хора. Изразявам дълбоките си съболезнования на всички семейства на участниците в тогавашните събития във Волинска област и на техните потомци", каза днес Стефанчук в реч пред полския парламент.

По-рано представител на правителството във Варшава призова украинския президент Володимир Зеленски да поднесе публично извинение за масовите убийства, достигнали своята връхна точка през юли 1943 година.

По време на кланетата в регионите Волиния и Източна Галиция през 1943-1945 г. националисти от Украинската въстаническа армия избиват около 100 000 поляци с цел да подкрепят украинските претенции към територията посредством въстание срещу окупационните германски сили и изселване на полското население, отбелязва ДПА.

Много от жертвите са вкарани в църквите в своите села, които след това са подпалени. Смята се, че около 20 000 украинци са загинали при последвалите репресии.

Полша отбелязва 80-годишнината от Волинското клане. В същото време тя е един от най-големите поддръжници на Украйна след руската инвазия и е приела почти 1,6 милиона бежанци от конфликта.

mediapool.bg