Кламер БГ - Новини: Лидерът на ЕНП призова да се прекрати процесът по присъединяване на Турция към ЕС

Лидерът на ЕНП призова да се прекрати процесът по присъединяване на Турция към ЕС

Европа

|
Пон, 29 Май 2023г. 13:03ч.
Лидерът на ЕНП призова да се прекрати процесът по присъединяване на Турция към ЕС

Манфред Вебер

След преизбирането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган водачът на групата на дясноцентристката Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (най-голямата в ЕП) се изказа открито за прекратяване на процеса по присъединяване на Турция към ЕС, предаде ДПА.

"Последните няколко години показаха, че тясното партньорство е важно, но никой не иска Турция да стане пълноправен член на ЕС - нито Турция, нито ЕС", заяви Манфред Вебер в интервю, публикувано в издания на германската медийна група "Функе".

"Трябва да прекратим този процес, защото той повече пречи на по-добрите отношения, отколкото ги подкрепя", каза председателят на ЕНП и добави, че очакванията след победата на Ердоган са ясни.

"Особено за постигането на мир между Украйна и Русия, а също за миграционната политика, икономическата модернизация и кипърския въпрос, ни е нужно сътрудничество. Сега Ердоган трябва незабавно да се съгласи с членството на Швеция в НАТО", допълни той.

Кипър е разделен от 1974 г. след гръцки преврат и турска военна интервенция. Многобройните посредничества на ООН за преодоляване на разделението не се увенчаха с успех. Кипър е член на ЕС от 2004 г., но законите и разпоредбите на съюза се прилагат само в южната част на страната, в която има гръцко мнозинство.

Турция наложи вето на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, като се позова на липсата на ангажираност на Стокхолм в борбата с "терористичните организации", като Анкара има предвид най-вече Кюрдската работническа партия (ПКК).

mediapool.bg