Кламер БГ - Новини: Починалият при гонка с полицията е прострелян, докато бяга

Починалият при гонка с полицията е прострелян, докато бяга

България

|
Вт, 19 Септ 2023г. 12:46ч.
Починалият при гонка с полицията е прострелян, докато бяга

Шефът на столичната полиция Любомир Николов. Снимка: БГНЕС

Младежът, починал след стрелба от полицай в района на бул. "Черни връх" в столицата, е бил прострелян докато бяга. Това стана ясно на брифинг на МВР и прокуратурата. Застреляният е заподозрян в извършването на грабеж заедно с още двама младежи. Починалият е на 18 години. Останалите двама са арестувани и вече са обвиняеми.

Все още не е решено дали да се повдигнат обвинения на полицая, който е стрелял, обясни говорителят на градската прокуратура Христо Кръстев. По думите му хипотезите са няколко – превишаване на пределите на неизбежната отбрана, убийство по непредпазливост или с евентуален умисъл. За третата хипотеза изглежда има най-малко доказателства.

"Тук всеки един малък детайл може да промени заключението - дали се касае за непредпазливост, дали се касае за евентуален умисъл. Личното ми мнение е, че не може да се говори за пряк умисъл, тъй като един от свидетелите казва, че е чул полицейският служител три пъти или четири пъти да казва: "Спри! Полиция! Ще стрелям!" Най-вероятно се е целил в органи, които не са жизненоважни. След произвеждане на изстрелите служителят е качил пострадалия и го е завел в медицинско заведение. Поради тези причини не можем да твърдим пряк умисъл", каза Кръстев.

Полицаят, който е стрелял, е безупречен служител, заяви шефът на СДВР Любомир Николов. Той работи в МВР от седем години и е награждаван многократно. Николов не спомена полицаите да са били застрашени по някакъв начин.

Грабеж

През нощта срещу понеделник в полицията първо е получен сигнал, че две момичета са били нападнати и ограбени в същия район, обясни Николов. На място са били изпратени полицаи. Жертвите са описали нападателите като млади, облечени със суичъри и с маски. Започнал е обход на района, за да бъдат установени.

Няколко часа по-късно е получен втори сигнал. Този път той дошъл от охранител на бизнес-център, който обяснил, че трима души излизат от сградата, прескачайки оградата и бягат в посока Зоологическата градина.

Полицейски патрул засича трима в автобус 120, който се движи в района. Подава се сигнал и рейсът спира. Един от тримата остава вътре, а другите двама побягват. При последвалата гонитба по ул. "Сребърна" полицаят на няколко пъти му нарежда да спре и предупреждава, че ще стреля. Произведени са предупредителни изстрели. След това служителят спира, прицелва се и стреля по младежа. Според първоначалните данни разстоянието е било около 100 метра.

Простреляният е откаран в "Токуда" от самите полицаи, които преценили, че няма смисъл да се чака линейка. Там е починал.

Данните не са категорични

Огнестрелната рана е в горната част на тялото. Назначени са много експертизи и все още не е ясно дали става дума за директно попадение или рикошет. Според шефа на СДВР не е установено и къде е входната рана, за да се твърди, че простреляният е бил ударен в гръб.

От патрулката на двамата полицаи са иззети множество доказателства, включително и униформите им, по които е имало кръв. Взети са натривки за барутни частици от ръцете им. Двамата са тествани за алкохол и наркотици, резултатите са отрицателни. Част от гонитбата е заснета от охранителни камери. На тях се вижда как полицаят спира да тича, прицелва се и стреля.

МВР подозира групичката младежи в множество грабежи в района. Те са нападали предимно млади момичета, удряли са с палка и са им вземали пари и телефони. Вещите на ограбените в понеделник вечерта са били открити след като двамата задържани посочили къде са ги изхвърлили.

mediapool.bg