Кламер БГ - Новини: Украинците напредват край Бахмут, руско настъпление срещу Авдеевка

Украинците напредват край Бахмут, руско настъпление срещу Авдеевка

Война в Украйна

|
Пон, 03 Юли 2023г. 09:27ч.
Украинците напредват край Бахмут, руско настъпление срещу Авдеевка

Украинците напредват край Бахмут, руско настъпление срещу Авдеевка

Украйна съобщава за ожесточени сражения с руската армия, която настъпва в няколко точки по фронтовата линия в Донбас.

Руската армия е отбелязала напредък в четири участъка от фронтовата линия в Източна Украйна - край Авдеевка, Маринка и Лиман в Донецка област и на Сватово в съседната Луганска област, каза в "Телеграм" украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр, цитирана от БТА.

Маляр призна, че "ситуацията е доста трудна, като в тези направления се водят ожесточени сражения."

Украинските войски от своя страна напредват с "частичен успех" на южния фланг в района на Бахмут, Донецка област, както и близо до Бердянск и Мелитопол в южната Запорожка област.

На юг украинската армия се натъква на "интензивна вражеска съпротива", както и на минни полета, и напредва постепенно, уточни Маляр.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обеща за увеличаване на усилията за връщане на земите, окупирани от Русия в южната част на страната, предаде ДПА.

"Заедно ще победим. Украинските брегове никога няма да толерират тези окупатори", каза Зеленски във видеообръщение, което отправи по време на свое посещение в Одеса.

В югозападния украински пристанищен град президентът се срещна с военни командири и посети ранени войници в болница.

"Врагът определено няма да диктува условията в Черно море. Окупаторите ще се притесняват да приближават нашия украински Крим и нашето крайбрежие на Азовско море", зарече се Зеленски.

В понеделник е избухнала мощна експлозия в Краснодарския край в Южна Русия близо до военновъздушна база. На снимки, публикувани в "Телеграм", се виждат голям кратер в град Приморско-Ахтарск на брега на Азовско море и облак от дим.Този руски регион има излаз на Азовско море и е близо до Крим.

mediapool.bg