Кламер БГ - Новини: Японският император абдикира в полза на сина си

Японският император абдикира в полза на сина си

Свят

|
Вт, 30 Апр 2019г. 13:23ч.
Японският император абдикира в полза на сина си

Японският император Акихито абдикира в полза на сина си принц Нарухито, съобщиха информационните агенции.

Това е първата абдикация на японски владетел от около 200 години. Според традицията, императорът заема този пост до края на живота си.

На 8 август 2016 г. във видеообръщение към народа император Акихито изрази желание да се откаже от престола в полза на по-големия си син Нарухито заради напредналата си възраст и проблеми със здравето.

Парламентът на Япония прие закон само за този случай, който позволява на император Акихито да се откаже от трона и да го предаде на принц Нарухито.

На 1 май Нарухито ще стане 126-ият император в линия, датираща от 5 века.

Акихито извърши тази сутрин в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си. Япония отбелязва края на управлението му, като си припомня миналото и гледа с надежда към следващата епоха, предаде Асошиейтед прес.

По телевизията бяха излъчени кадри как Акихито, облечен в традиционни дрехи, влиза в главния храм Кашикодокоро, за да съобщи на боговете за оттеглянето си. Храмът е символичен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси.

Престолонаследникът Нарухито ще се възкачи на трона утре, а отделна церемония новият император ще получи имперските регалии, потвърждаващи, че е станал 126-и император на най-древната монархия в света.

Часове преди церемонията по абдикацията много хора се събраха пред императорския дворец, който е затворен за посещение.

"Дойдохме, защото днес е последният ден от ерата Хейсей и изпитваме носталгия", казва 55-годишната Акеми Ямаучи, която стои пред двореца със съпруга си Канаме.

"Харесваме сегашният император. Той работи упорито за народа, внимателен и любезен е към всички", добавя той. Двамата са пристигнали за случая от старата столица Киото.

mediapool.bg