Кламер БГ - Новини: Японската управляваща коалиция получава над две трети от местата в парламента

Японската управляваща коалиция получава над две трети от местата в парламента

Свят

|
Пон, 23 Окт 2017г. 13:00ч.
Японската управляваща коалиция получава над две трети от местата в парламента

Управляващата коалиция в Япония, която се състои от Либерално-демократическата партия (ЛДП) на премиера Шиндзо Абе и центристката "Нова Комейто", получава над две трети от 465-те места в долната камара на парламента. Това показват официалните резултати, публикувани от централната избирателна комисия и цитирани от осведомителните агенции.

ЛДП получава 284 места, а "Нова Комейто" - 29. Така управляващата коалиция е с общо 313 места в долната камара на парламента, което й дава контрол над всички комисии, позволява й безпрепятствено да приема закони и дори да поставя въпроса за изменения в конституцията.

На второ място с 55 депутата е основната опозиционна сила - Конституционно-демократическата партия, която критикува управляващите от леволиберални пацифистки позиции.

Трета е консервативната Партия на надеждата с 49 места.

Абе обяви за свои приоритети Северна Корея и застаряването на населението

След решаващата си победа на вчерашните парламентарни избори, японският премиер Шиндзо Абе обеща да се бори с, по думите му, двете национални кризи на Япония: военната заплаха от Северна Корея и застаряващото и намаляващо население, предаде Асошиейтед прес.

Абе заяви на пресконференция, че се ангажира със запазването на благоденствието и мира за японския народ и спомена отвлечените преди години японци, за които се смята, че още се намират в КНДР.

"Ще следвам решителна и силна дипломация по проблемите с ракетната и ядрената програма на Северна Корея и отвличанията и ще й окажа допълнителен натиск да промени политиката си", заяви Абе.

Той обеща до края на годината да бъде изготвен обхватен пакет от закони за справяне с демографския проблем на Япония, с инвестиции в образованието, подобряване на производителността и реформа на пенсионната система.

Управляващата Либерално-демократическа партия на Шиндзо Абе се договори с центристката партия "Нова Комейто" за запазване на досегашната правителствена коалиция.

"Днес водих преговори с лидера на "Нова Комейто" Нацуо Ямагучи и се договорихме да се запази действащата досега коалиция", заяви Абе, като отбеляза, че на вчерашните избори двете съюзени партии са постигнали "исторически успех, получавайки категорична подкрепа от избирателите".

mediapool.bg