Кламер БГ - Новини: Янаки Стоилов предлага край на "златните паспорти"

Янаки Стоилов предлага край на "златните паспорти"

България

|
Пет, 23 Юли 2021г. 14:20ч.
Янаки Стоилов предлага край на "златните паспорти"

Янаки Стоилов предлага край на

Министерството на правосъдието ще предложи да се прекрати порочната практика за продажба на български паспорти, обяви служебният министър Янаки Стоилов в петък пред депутатите.

Според него трябва да се премахне възможността за предоставяне на т.нар. "инвестиционно гражданство", защото България била една от малкото държави, които "търгуват този институт".

В края на април т.г. Европейският парламент за втори път призова България, Кипър и Малта да прекратят издаването на т.нар. "златни паспорти" за направени инвестиции от чужденци в икономиките им.

Според евродепутатите тази стъпка ще бъде част от усилията за спиране на руските стратегически инвестиции в ЕС с цел подривна дейност, подкопаване на демократичните процеси и институции, както и разпространението на корупцията.

През февруари тази година ГЕРБ и ДПС окончателно запазиха продажбата на българско гражданство, която стана известна в цяла Европа като схемата със "златните паспорти".

Предложенията за промени в Закона за българското гражданство бяха направени от депутата от ДПС Йордан Цонев, а при гласуването бяха подкрепени от ГЕРБ. По-малкият коалиционен партньор във властта "Обединени патриоти" не подкрепи предложенията.

В редица свои разследвания Mediapool показа, че продажбата на български паспорти срещу инвестиции е плитка схема за печелене на комисионни и заобикаляне на европейските правила. Българските т.нар. "златни паспорти" не се докарали на практика никакви инвестиции в страната.

В ЕС продажбата на паспорти срещу инвестиции е възможна само в Малта и Кипър, които вече са обект на наказателна процедура от Европейската комисия. Други европейски държави дават право на пребиваване срещу инвестиции – т.нар. "златни визи".

mediapool.bg