Кламер БГ - Новини: Юнкер призова Италия да се уважава и да не се поучава

Юнкер призова Италия да се уважава и да не се поучава

Европа

|
Съб, 02 Юни 2018г. 13:10ч.
Юнкер призова Италия да се уважава и да не се поучава

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова германците да проявят уважание към Италия и нейното ново коалиционно правителство, в което влизат популисти и крайната десница. Юнкер настоя, че властите в Рим не биват да бъдат поучавани отвън, предаде АФП.

"Трябва да покажем, че уважаваме Италия", каза Юнкер пред изданията от германската пресгрупа “Функе“.

В отговор на въпрос за огромния външен дълг на Италия, Юнкер каза, че "изобщо не е привърженик да се поучава Рим". Той припомни, че това е било правено с Гърция, по-специално от страни като Германия в момента на гръцката криза.Юнкер каза, че не бива да се повтарят грешките, допуснати с Атина, когато Алексис Ципрасдойде на власт през 2015 г.

"Достойнството на гръцкия народ бе потъпкано. Това не трябва да се повтаря сега с Италия", каза Юнкер.Той допълни, че не иска изобщо да се намесва в италианските вътрешнополитически въпроси.

"Ценя много италианския президент Матарела. В този контекст на криза, не говорих с него. Поздравявам се, че не се намесих, въпреки че изкушението беше голямо.Италианците имат усет за това, което ще е добро за страната им. Те ще се справят", каза Юнекр.

Според него няма риск от нова дългова криза в еврозоната, въпреки идването на власт на антисистемна коалиция в Италия.

"Реакциите на финансовите пазари са ирационални. Хората не трябва да извличат политически заключения от всяко колебание на борсите. Инвеститорите са грешили по толкова поводи преди това", казва Юнкер.

mediapool.bg