Кламер БГ - Новини: Юнкер за Австрия: Как една страна се предлага на поднос

Юнкер за Австрия: Как една страна се предлага на поднос

Европа

|
Вт, 21 Май 2019г. 17:36ч.
Юнкер за Австрия: Как една страна се предлага на поднос

Жан-Клод Юнкер каза, че не смята да дава съвет на Австрия как да се справи с видео-скандала, довел до падане на правителството – но после за всеки случай направи това.

Председателят на Европейската комисия беше във вторник във Виена за участие в годишната конференция на Европейската профсъюзна конфедерация. Говорейки пред репортери извън залата, той каза: "Не аз провокирах тази правителствена криза и не съм дошъл във Виена, за да я оправям. Австрийците трябва да направят това сами. В неделя са европейските избори. Това е денят, който може да бъде използван да се обърне гръб на заплахата от дясно", предаде "Политико".

"Няма да коментирам как канцлерът (Себастиан) Курц се справя с тази криза. Не съм отговорен да коментирам действията на националните правителства, макар че много бих искал...Никога не давам публичен съвет на правителствените ръководители, но един мой съвет трябва винаги да бъде внимателно чут", продължи Юнкер.

Според него видеото, в което вицеканцлерът и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе се опитва да търгува обществени поръчки срещу политическа подкрепа с мнима племенница на руски олигарх, "не е решаващият фактор".

По-важна е, каза Юнкер, "самата идея, че една страна е поставена на сребърен поднос, така че други да могат да се самообслужат". Това, изтъкна Юнкер, "не кореспондира с моите патриотични чувства".

В речта си пред профсъюзната конференция Юнкер не засегна правителствената криза в Австрия, заявявайки само, че това събитие се е случило на "правилното място в точното време" .

Той използва случая да подхване и Великобритания, коментирайки с реплика, която е повтарял и преди: "Всеки разбира английски, но никой не разбира Англия".

Юнкер каза също, че му е много тъжно, задето неговото време в Европейската комисия изтича, но че е много радостен от предстоящото си пенсиониране.

mediapool.bg