Кламер БГ - Новини: 30 г. след падането на Стената: Свободните страни са в надпревара за ценностите със страни, които не са свободни

30 г. след падането на Стената: Свободните страни са в надпревара за ценностите със страни, които не са свободни

Европа

|
Пет, 08 Ноем 2019г. 16:41ч.
30 г. след падането на Стената: Свободните страни са в надпревара за ценностите със страни, които не са свободни

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо разкритикува днес Русия, която "нахлува в съседите си" и "избива политическите си опоненти", и Китай, който "оформя нова визия на авторитаризма", предадоха световните агенции.

Помпейо отправи тези обвинения при посещение в Берлин.

В реч, посветена на поуките, които може да се извлекат от падането на Берлинската стена преди 30 години, държавният секретар на САЩ каза, че "Западът и всички ние изгубихме нашия път насред приятното вълнение от този грандиозен момент".

"Ние мислехме, че можем да отклоним нашите ресурси от алиансите и от нашите армии, но грешахме", заяви той.

"Днес Русия, ръководена от бивш офицер от КГБ, едно време на пост в Дрезден, нахлува в съседите си и избива политическите си опоненти", каза Помпейо. "В Китай, Китайската комунистическа партия извайва нова визия на авторитаризма", предупреди той.

Държавният секретар на САЩ отчете, че авторитаризмът отново е във възход, 30 години след падането на Берлинската стена, и допълни: "Трябва да признаем, че свободните страни са в надпревара за ценностите със страни, които не са свободни".

Помпейо отбеляза, че поради тази причина САЩ са против газопровода "Северен поток 2", който ще свързва Русия и Европа, изразили са безпокойство от развитието на 5 Джи технологиите от китайската компания Хуавей, засилили са натиска над Иран и са призовали страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана.

По този начин той акцентира, че позициите на администрацията на президента Доналд Тръмп по тези въпроси целят защитата на една трудно извоювана свобода.

"Нека останем единни. Нека останем заедно като съюзници", каза в края на речта си Помпейо, обръщайки се към демократичните страни, които са съюзници на САЩ.

Юнкер: Преди 30 г., вместо да страдат от историята, европейците създадоха история

През есента на 1989 г. хората излязоха по улиците под заплаха да изгубят свободата си, за да постигнат свобода за всички. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод 30-годишнината от събитията на 9 ноември 1989 година.

Смелостта на европейците срути стени, единството им вдъхнови света, а мирната революция промени завинаги посоката на историята, добавя Юнкер. Хората излекуваха европейския континент, разделен от война, и помириха историята и географията на Европа. Вместо да страдат от историята, хората създадоха история. Благодарение на тях младите европейци оттогава живеят в мир и свобода, пътуват и обичат без граници, допълва той.

За мен 9 ноември носи незабравим спомен. След тежка катастрофа на пътя и три седмици в кома, се събудих на този ден през 1989 г. с поразителната картина по телевизията от падането на Берлинската стена. Чувството бе неописуемо - това беше повратен момент в световната политика и началото на нов живот за нашия континент, и лично за мен, пише Юнкер.

Сасоли: Падането на Берлинската стена положи основите на днешна Европа

Падането на Берлинската стена положи основите на съвременна Европа, направи ни по-добри и по-силни. Това се посочва в изявление на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Преди 30 години Европа беше обединена и помирена около идеите за демокрация и свобода. Това събитие помогна да се изправим заедно пред общите предизвикателства, водени от споделени ценности и вяра в човешкото достойнство, допълва той.

Падането на стената сложи край на ужаса за милиони европейци, пропъждани, наказвани и дори убивани, докато търсят справедливост и свобода. Трябва да помним урока на младежите от Берлин и със същата смелост да рушим стени и предразсъдъци, да побеждаваме национализма и да работим за съпричастна Европа, добавя Сасоли.

Макрон ще бъде в неделя вечерта в Берлин

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде в неделя вечерта в Берлин по покана на германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел по повод 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена, предаде Франс прес, като се позова на Елисейския дворец.

Макрон ще разговаря с германските лидери, а след това ще присъства на вечеря, на която са поканени десетина участници и свидетели на събитията преди три десетилетия.

"Става дума за момент за размисъл за наследството от 1989 г. и за смисъла на европейския проект, като се постави акцент върху важното значение на френско-германския тандем", се казва в изявлението на Елисейския дворец.

Няколко въпроса разделят двата европейски партньора. Сред тях по-специално е искането на Франция за активна инвестиционна политика в Европа, без да се нарушава правилото за максимум 3 процента бюджетен дефицит. Този въпрос за Макрон е свързан с един дебат, присъщ за друг век. Той изрази това мнение в интервю за сп. "Икономист", публикувано вчера.

Меркел и Макрон също така споделиха вчера своите различия за бъдещето на НАТО - организация, за която френският лидер обяви, че е в "мозъчна смърт". Според германския канцлер обаче това становище е прекалено радикално.

mediapool.bg