Кламер БГ - Новини: Юли е бил най-горещия месец в света, откакто се води статистика

Юли е бил най-горещия месец в света, откакто се води статистика

Свят

|
Пет, 21 Авг 2015г. 09:39ч.
Юли е бил най-горещия месец в света, откакто се води статистика

Юли е бил най-горещият месец в света, откакто се води статистика, счупвайки всички предишни рекорди, обявиха американски метеоролози пред “Ню Йорк таймс“, цитирани от агенция “Фокус“. Това е доказателство, че Земята става все по-топла.

Почти сигурно е освен това, че 2015 година ще измести 2014-а от първата позиция за най-гореща година, откакто се правят измервания.

Средната температура през юли на Земята е била 16.59 градуса по Целзий, което е повече от предишния глобален рекорд през 1998 и 2010 година.

“Това е още едно потвърждение на нещо, което вече знаем. Земята се затопля. “Затоплянето се ускорява и наистина виждаме това през настоящата година”, казва американският климатолог Джейк Кроуч.

Статистиката в САЩ датира от 1880 година. Независими измервания на американската Национална космическа агенция и на японската Метеорологична агенция също са установили, че юли 2015 година е рекорд. Първите седем месеца на 2015 година са най-горещата поредица от януари до юли.

Средната температура на Земята през тези седем месеца е 14.68 градуса по Целзий.

Учените посочват, че високите температури са причинени от предизвиканите от човека климатични промени, както и от мощния, почти рекорден Ел Ниньо. Ел Ниньо е затопляне на екваториалните води на Тихия океан, което влияе на климата по целия свят за една година.

Жегата е засегнала голяма част от Европа и Близкия Изток. Това е бил най-горещият юли в Австрия, където измервания се правят от 1767 година.

mediapool.bg