Кламер БГ - Новини: ЮАР преговаря с Русия за възобновяване на зърнената сделка

ЮАР преговаря с Русия за възобновяване на зърнената сделка

Война в Украйна

|
Ср, 02 Авг 2023г. 08:54ч.
ЮАР преговаря с Русия за възобновяване на зърнената сделка

ЮАР преговаря с Русия за възобновяване на зърнената сделка

Южноафриканската република (ЮАР) е започнала консултации с Русия и други заинтересувани държави за възобновяване на сделката за износ на украинско зърно, съобщи южноафриканският министър на външните работи Наледи Пандор по време на разговори с японския си колега Йошимаса Хаяши.

"Полагаме всички усилия, за да убедим руската страна да обмисли възможността за участие в сделката за износ на зърно, също така работим с всички заинтересовани страни, за да намерим решение за възобновяване на тази сделка", каза Пандор, цитирана от руската държавна информационна агенция ТАСС и БГНЕС.

На 18 юли Русия преустанови участието си в сделката за зърно поради неспазване на нейните условия и атакува цивилната инфраструктура на най-голямото украинско пристанище Одеса.

Ден по-късно Украйна информира ООН за решението да се създаде алтернативен маршрут за доставки на зърно. Владимир Путин обеща, че след оттеглянето си от сделката за зърно Русия ще сподели с Африка част от приходите от повишаването на цените, но африканските лидеи отхвърлиха този вариант и призоваха Кремъл да се върне към зърнената сделка.

Преди ден три кораба за сухи товари, наблюдавани от авиацията на НАТО, пресякоха Босфора и продължиха в Черно море към украинското пристанище Измаил.

Без да се крият и без да изключват транспондерите, показващи местоположението на плавателния съд, израелският зърновоз Ams1, един гръцки и един турски кораб хвърлиха котва в пристанище на река Дунав, където могат да приемат пратки с украинско зърно и да го изпращат до купувачи.

Руските военни кораби, разположени в Черно море, не възпрепятстваха движението на зърновозите, въпреки факта, че Кремъл заплаши дапотопи като военни цели всички кораби, насочили се към украинските пристанища.

mediapool.bg