Кламер БГ - Новини: Щети за милиони в Народния театър "Иван Вазов" след пороя в София

Щети за милиони в Народния театър "Иван Вазов" след пороя в София

България

|
Ср, 28 Септ 2022г. 15:52ч.
Щети за милиони в Народния театър "Иван Вазов" след пороя в София

Щети за милиони в Народния театър

Щети за милиони левове са нанесени на сградата на Народния театър "Иван Вазов" след бурята в София във вторник. Точният размер на пораженията се оценява от комисия, назначена от директора Васил Василев, съобщи БТА.

Част от сградата, която е паметник на културата, се наводни във вторник вечерта. Заради пораженията се наложи да бъде отменен спектакълът "Когато гръм удари, как ехото заглъхва", който се играе на камерна сцена.

Пред бТВ от театъра обясниха, че проблемът е във вградените в сградата водосточни тръби, които са спукани. От там водата е наводнила камерната сцена и фоайетата. Щети има и по гардероба на актьорите.

Сцената на четвъртия етаж не е пострадала, обясниха от театъра пред БТА.

Основен ремонт на театъра не е правен от 46 години, преди четири години е имало козметичен ремонт, който е глътнал няколко милиона лева. От театъра обясниха, че сградата се нуждае от сериозни поправки, но финансирането им е непосилно за бюджета на театъра.

От Министерството на културата отговориха по-късно, че няма искане от театъра за финансова помощ за ремонт на сградата. Добавиха, че ще съдействат с бързото съгласуване на ремонта, както и с отпускането на средства, "ако е необходимо". Всякакви ремонти по сградата на театъра трябва да бъдат одобрени от ведомството заради защитения статут на зданието.

"Министерството на културата, като принципал на най-значимата и представителна българска театрална институция в страната, ще окаже пълно съдействие за възможно най-бързото изпълнение на съгласувателната процедура на аварийния ремонт на сградата, който директорът на националния културен институт обяви, че ще извърши. В допълнение, Министерството на културата е готово да съдейства и с допълнителни финансови средства, в случай, че такива са необходими", обясниха от ведомството в позиция. Добавиха, че Народният театър може да кандидатства за допълнително финансиране по програмата за капиталови разходи, "където към момента има неизразходен резерв".

"За целта е необходимо във ведомството да бъде представена подробна количествено-стойностна план-сметка, както и проект за възстановяването на сградата", уточняват от ведомството.

mediapool.bg