Кламер БГ - Новини: Ще се превърне ли кофликтът между Израел и "Хамас" в по-широка регионална война?

Ще се превърне ли кофликтът между Израел и "Хамас" в по-широка регионална война?

Анализи и Коментари

|
Четв, 12 Окт 2023г. 09:02ч.
Ще се превърне ли кофликтът между Израел и "Хамас" в по-широка регионална война?

Войната в ивицата Газа продължава Сн. ЕПА/БГНЕС

Потенциална намеса на подкрепяната от Техеран ливанска шиитска милиция "Хизбула" и несигурността относно ролята, която играе самият Иран, са рискови фактори, които биха могли да тласнат безпрецедентния конфликт между Израел и Хамас в по-широка регионална война, казват анализатори.

Засега няма индикации за предстояща офанзива на "Хизбула" срещу Израел, въпреки нарастващото напрежение по границата.

Иран, поне официално, настоя, че не е замесен в нападението на палестинската въоръжена група срещу Израел. А някои съседни арабски страни, които се стремят да подобрят отношенията си с Израел, виждат шанс да играят ролята на посредник.

Но ситуацията е изключително нестабилна.

Хиляди вече са убити и от двете страни, след како Хамас започна в събота опустошителните си атаки срещу израелски цивилни цели, което предизвика масивни израелски ответни удари по гъсто натъпканата Ивица Газа.

Но дори когато Израел обмисля сухопътна офанзива в Газа, той може да се изправи пред кошмарен втори фронт на северната си граница срещу "Хизбула", с която влезе във война през 2006 г. В сряда двете страни си размениха огън за четвърти ден. По-рано тази седмица "Хизбула" съобщи, че трима нейни членове са били убити при израелски удари в южен Ливан.

"Дълбоко сме обезпокоени от това, че "Хизбула" е взела грешно решение и е избрала да отвори втори фронт на този конфликт", каза пред журналисти във Вашингтон високопоставен служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност.

"Сдържана реакция"

Засега няма признаци "Хизбула", която според анализаторите е по-страховита бойна сила от палестинския си съюзник "Хамас", да започне собствена офанзива.

"Пожарът не е в интерес на Ливан, който преминава през тежка политическа и икономическа криза", каза Хосни Абиди, директор на базирания в Женева Център за проучвания и изследвания на арабския свят и Средиземноморието (CERMAM).

"Да, има риск от разпространение, но дори Хизбула има сдържана и предпазлива реакция", каза той.

За Агнес Левалоа, вицепрезидент на Института за средиземноморски близкоизточни изследвания и изследвания (IREMMO), активността на "Хизбула" в южен Ливан е предупреждение. "Но не мисля, че е в техен интерес това да ескалира", каза тя.

Ключови регионални сили като Египет и Саудитска Арабия изглеждат по-нетърпеливи в сравнение с миналото за успокояване на напрежението и повишаване на международния им престиж с ролята им на посредници.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, фактическият владетел на кралството, който търсеше нормализиране на връзките с Израел, каза на палестинския президент Махмуд Абас в телефонни разговори, че работи за предотвратяване на "разширяване на конфликта".

Стивън Кук, старши сътрудник в Съвета за международни отношения, каза, че е "малко вероятно" да има някакъв вид "междудържавен конфликт" между арабска армия и Израел. Но той добави, че има "реална опасност" от ескалация между "Хизбула" и Израел, което би бил "кошмарен сценарий". "Това е нещо, за което мисля, че всички трябва да бъдат нащрек", добави той.

Поемане на риска

Най-големият риск може да дойде от клерикалното ръководство на Иран, което винаги е отказвало да признае Израел и го е смятало за основен регионален враг на Ислямската република.

Иран отдавна подкрепя "Хамас" финансово и военно, но върховният лидер аятолах Али Хаменей във вторник отрече "слуховете", че Техеран е замесен в нападението на "Хамас", като същевременно призова "целия ислямски свят" да подкрепи палестинците.

Реакцията беше необичайно бърза и категорична от Хаменей, който често чака дни, преди да коментира подобни въпроси.

Френският президент Еманюел Макрон във вторник каза, че смята за "вероятно" "Хамас" да е получил външна "помощ" в нападението си срещу Израел, като подчерта, че няма "официална следа" за каквото и да е "пряко участие" от Иран.

От своя страна Израел никога не е изключвал военни действия за осуетяване на ядрената програма на Иран и се смята, че стои зад няколко операции в Иран през последните години, включително зад убийството през ноември 2020 г. на ядрения учен Мохсен Фахризаде.

"Сътрудничеството на Иран с "Хамас" не е нещо ново, но не виждам Техеран да поема риска от регионален пожар", каза Левалоа.

За Дени Бошар, съветник по Близкия изток във Френския институт за международни отношения (IFRI), ключовият въпрос е кой е основният враг на Израел в този конфликт: "Само "Хамас" ли е или Иран? Съществува преди всичко риск от пожар, ако Израел смята - правилно или погрешно - че тази операция е била подбудена от Иран", каза той.

Превод БГНЕС

mediapool.bg